Nedre Vinstra kraftverk

Inngangsparti Nedre Vinstra kraftverk, Nord-Fron kommune i Oppland.
.
Olstappen dam, inntaksmagasin til Nedre Vinstra kraftverk, Nord-Fron kommune i Oppland
.
Lisens: Public domain

Nedre Vinstra kraftverk er et vannkraftverk i Nord-Fron kommune, Oppland, i Vinstravassdraget. Nedre Vinstra har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Kraftverket utnytter en fallhøyde på 448 meter fra inntaksmagasinet, som er innsjøen Olstappen (668-655 moh.), og ned til elva Vinstra.

Magasinet har et volum på 31 millioner m³. Demningen er en lamelldam av betong med største høyde 25,5 meter. Damkronen er 140 meter lang. Fra inntaket fører en 23,6 kilometer lang tilløpstunnel med et tverrsnitt på 30 m² fram til svingekammeret. Tre bekkeinntak er også ledet inn i tilløpstunnelen. Da den ble bygd, var det den lengste kraftverkstunnelen i Europa. Maksimal slukeevne gjennom turbinene er 83 m³/s.

Den opprinnelige utbyggingen omfattet fire like francisturbiner som til sammen hadde en ytelse på 200 MW. At francisturbiner ble benyttet på en så stor fallhøyde var den gang ny rekord. Stasjonen ble i 1989 utvidet med et fjerde aggregat, slik at stasjonen i dag har en samlet installasjon på 308 MW og en midlere årsproduksjon på 1190 GWh.

Første byggetrinn av Nedre Vinstra ble satt i drift i 1953 og stod ferdig i 1958. Kraftverket ble modernisert og utvidet med et nytt aggregat i 1989. Eier er Vinstra kraftselskap DA, som er et datterselskap av E-CO Energi.

Kulturminne

Nedre Vinstra er ett av 27 kraftverk som i 2006 ble vurdert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som spesielt verdifulle kulturminner fra norsk kraftproduksjon.

Noe av bakgrunnen for at kraftverket kom med på denne listen, er den kompetanseutvikling utbyggingen representerte gjennom å ta i bruk nye fjellsprengningsmetoder, samt bruken av francisturbiner med høyt trykk (stor fallhøyde). Fordi kraftverket var såvidt stort, var det et viktig bidrag til ny kraft etter krigen.

Damtypen lamelldam, som er en overgangstype mellom den tyngre gravitasjonsdammen og den lettere platedammen, er den eneste i Norge som er en ren lemelldam. Fullprofilboring ble benyttet ved utvidelsen på 1980-tallet, det representerte en ny teknologi. Anlegget som helhet demonstrerer en arkitektonisk heldig kombinasjon av gammel og ny utbygging.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg