Nedre Vinstra kraftverk er et vannkraftverk i Nord-Fron kommune, Oppland. Vinstravassdraget.

Kraftverket utnytter et fall mellom Olstappen (668-655 moh.) og elva Vinstra, en fallhøyde på 448 meter. Tilløpstunnelen har en lengde på 23,6 km med et tverrsnitt på 30 m². Da den ble bygd var det den lengste kraftverkstunnelen i Europa. Tre bekkeinntak er også tatt inn i tunnelen.

Den opprinnelige utbyggingen omfattet fire francisturbiner som til sammen hadde en ytelse på 200 MW. At francisturbiner ble benyttet på en så stor fallhøyde var den gang ny rekord. Stasjonen ble i 1989 utvidet med et fjerde aggregat, slik at stasjonen i dag har en installasjon på 308 MW og en midlere årsproduksjon på 1206 GWh.

Kraftverket ble satt i drift i 1958, modernisert og utvidet i 1989. Eier er Vinstra kraftselskap DA, som er et datterselskap av E-Co Energi.

Nedre Vinstra kraftverk står på listen over kulturminner i norsk kraftproduksjon. Noe av bakgrunnen for dette er den kompetanseutvikling utbyggingen representerte gjennom å ta i bruk nye fjellsprengningsmetoder, bruken av Francis-turbiner med høyt trykk og en arkitektonisk heldig kombinasjon av gammel og ny utbygging.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.