Oltedal kraftverk er et vannkraftverk i Gjesdal kommune, Rogaland. Kraftverket ligger i Oltedalsvassdraget (Oltedalselva) og har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Oltedalsvassdraget har et nedslagsfelt som omfatter en rekke småelver og vann som samler seg i Madlandsvatnet (251–249 moh.). Herfra renner vannet videre til Oltedalsvatnet (113–102 moh.), som er hovedmagasin og inntak for Oltedal kraftverk. Kraftverket utnytter et nedslagsfelt på 82 km² og har til disposisjon en maksimal magasinkapasitet på 7,9 GWh.

Kraftverket arbeider med en fallhøyde på 69 meter, er utstyrt med én francisturbin og én generator som maksimalt yter 9,6 MW. Gjennomsnittlig årsproduksjon er 29 GWh. Stasjonen ble satt i drift i 1994 og erstattet da den gamle stasjonen.

Det eldste Oltedal kraftverk ble satt i drift i 1909, og skaffet fra da av elektrisk lys til Stavanger for første gang. Kraftverket ble i takt med det økende kraftbehovet utvidet til å omfatte fire aggregater i 1917. Med en fallhøyde på 66 meter ytet det gamle kraftverket 6,4 MW med en årlig middelproduksjon på omkring 22 GWh.

Det gamle kraftverket, som ligger ved siden av det nye, er omgjort til museum og opplevelsessenter. Eier er Lyse produksjon AS, et datterselskap av Lyse Energi AS.

Teknisk sett var Gamle Oltedal kraftverk typisk for årene rundt 1900 med magasin, tunnel og rør fram til kraftstasjonen i dagen. Den gang var dette å regne som en mellomstor stasjon. I dag ville vi kalle det et småkraftverk.

Stasjonsbygningen fra 1909 er oppført i en klassisk, «tempelaktig» stil. Helt inntil denne står den nyere stasjonen fra 1995, og dessuten står fortsatt den bittelille stasjonen fra byggeperioden. En helhet med hele tre stasjonbygninger. Hele kraftanlegget med kraftstasjonen, turbiner og generatorer er godt vedlikeholdt. Koplingsanlegget står slik det opprinnelig var, mens kontrolltavla er fra 1950–60 tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.