Oltedal kraftverk

Oltedal kraftverk i Gjesdal kommune, Rogaland. Bygningen til høyre er fra 1909.
.

Artikkelstart

Oltedal kraftverk er et vannkraftverk i Gjesdal kommune, Rogaland. Kraftverket ligger i Oltedalsvassdraget (Oltedalsåna) og har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Oltedalsvassdraget har et nedslagsfelt som omfatter en rekke småelver og vann som samler seg i Madlandsvatnet (251–249 meter over havet). Herfra renner vannet videre til Oltedalsvatnet (113–102 meter over havet), som er hovedmagasin og inntak for Oltedal kraftverk. Kraftverket utnytter et nedslagsfelt på 82 kvadratkilometer og har til disposisjon en maksimal magasinkapasitet på 7,9 GWh.

Kraftverket arbeider med en fallhøyde på 69 meter, er utstyrt med én francisturbin og én generator som maksimalt yter 9,6 MW. Gjennomsnittlig årsproduksjon er 29 GWh. Stasjonen ble satt i drift i 1994 og erstattet da den gamle stasjonen.

Gamle Oltedal kraftverk

Det eldste Oltedal kraftverk ble satt i drift i 1909, og skaffet fra da av elektrisk lys til Stavanger for første gang. Kraftverket ble i takt med det økende kraftbehovet utvidet til å omfatte fire aggregater i 1917. Med en fallhøyde på 66 meter ytet det gamle kraftverket 6,4 MW med en årlig middelproduksjon på omkring 22 GWh.

Det gamle kraftverket, som ligger ved siden av det nye, er omgjort til museum og opplevelsessenter. Eier er Lyse produksjon AS, et datterselskap av Lyse Energi AS.

Kulturminne

Oltedal kraftverk er ett av 27 kraftverk som i 2006 ble vurdert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som spesielt verdifulle kulturminner fra norsk kraftproduksjon. Flere forhold gjorde at kraftverket kom med på denne listen.

Teknisk sett var Gamle Oltedal kraftverk typisk for årene rundt 1900 med magasin, tunnel og rør fram til kraftstasjonen i dagen. Den gang var dette å regne som en mellomstor stasjon. I dag ville vi kalle det et småkraftverk.

Stasjonsbygningen fra 1909 er oppført i en klassisk, «tempelaktig» stil. Helt inntil denne står den nyere stasjonen fra 1995, og dessuten står fortsatt den bittelille stasjonen fra byggeperioden. En helhet med hele tre stasjonbygninger. Hele kraftanlegget med kraftstasjonen, turbiner og generatorer er godt vedlikeholdt. Koplingsanlegget står slik det opprinnelig var, mens kontrolltavla er fra 1950–60 tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg