Bent Julenissen Lønrusten som julenisse i 2012
Julenissen fremstilles gjerne som en eldre, vennlig mann med kraftig hvitt skjegg, smilende øyne og rød topplue.
Bent Julenissen Lønrusten som julenisse i 2012
Av /VG/NTB.
Postkort med bilde av julenissen

Julenissen er en eldre, vennlig mann med kraftig hvitt skjegg og smilende øyne. Han er kledd i lang, rød frakk, store støvler og rød topplue. Han kommer hjem til folk med julegaver, særlig til barn. Gavene har han i en sekk på ryggen.

Postkort med bilde av julenissen
Av /Minnesota Historical Society.
Lisens: CC BY SA 2.0

Julenissen er en kulturell figur knyttet til jul med røtter i europeisk folketro. Julenissen fremstilles som en eldre, vennlig mann med kraftig hvitt skjegg og smilende øyne. Han er kledd i lang, rød frakk, store støvler og rød topplue. Han kommer hjem til folk med julegaver, særlig til barn. Gavene har han i en sekk på ryggen.

Faktaboks

Etymologi

sammensetning av jul og nisse

Også kjent som

juovlastállu (nordsamisk), julemanden (dansk), jultomten (rikssvensk), julgubben (finlandssvensk), Jólasveinninn (islandsk), joulupukki (finsk), Father Christmas (britisk-engelsk), Santa Claus (amerikansk-engelsk), der Weinachtsmann (tysk), le père Noël (fransk), Papá Noel (spansk), Babbo Natale (italiensk)

Julenissen er basert på legender om Nikolaus den hellige, en biskop som skal ha levd i Lilleasia, som tilsvarer dagens Tyrkia, på 200–300-tallet. Ifølge legendene var han en svært gavmild mann som var opptatt av å hjelpe de fattige. I middelalderen ble det vanlig å gi hverandre små gaver på Nikolaus' festdag 6. desember. Skikken med Nikolaus-gaver spredte seg utover Europa.

Den nederlandske varianten av Nikolaus, Sinterklaas, ble i USA amerikanisert til Santa Claus. Santa Claus blir gjerne fremstilt med reinsdyr og slede. Denne figuren kom til de nordiske landene på slutten av 1800-tallet.

Julenissen har opprinnelig ingenting med nisser å gjøre, som er overnaturlige vesener fra nordisk folketro. Det er bare nisse-navnet de har til felles, som i begge tilfeller går tilbake på mannsnavnet Nils, en nordisk form av Nikolaus. De nordiske nissene ble etter hvert også mer knyttet til jula, og har til en viss grad smeltet sammen med den norske julenissen.

Julenissen er i dag et av de fremste symbolene på julefeiring verden over.

Historikk

Nikolaus den hellige

Nikolaus den hellige
Nikolaus den hellige var ifølge legendene en svært gavmild mann som var opptatt av å hjelpe de fattige.

Det finnes mange fortellinger om Nikolaus den hellige, Sankt Nikolaus, der han opptrer som en forkledt eller usett velgjører.

Legenden om hvordan han som en ukjent giver i hemmelighet skaffet tre fattige piker medgift så de kunne gifte seg, var utgangspunkt for skikken å gi barn gaver i hemmelighet på hans minnedag 6. desember – en skikk som fremdeles lever i flere land. I norsk kalendertradisjon kalles 6. desember Nilsmesse. Det var fra gammelt av vanlig å gi gaver ved jule- og nyttårstid, men nå ble denne tradisjonen knyttet til St. Nikolaus. Skikken startet på klosterskolene på 1200-tallet og spredte seg etter hvert til vanlige skoler der en «Nikolaus» i bispeklær delte ut gaver ved slutten av skoleåret.

Fra 1400-tallet fikk den kirkelige Nikolaus-festen en parallell der Nikolaus deler ut gaver i hjemmene, dette viser tydelig sammenheng mellom Nikolaus og julenissen.

De fleste beretningene om slike Nikolaus-gaver stammer fra Tyskland. Natten til 6. desember satte barna et lite skip i vinduet, siden Nikolaus var sjøfolkenes helgen. Om morgenen var det fylt med søtsaker og smågaver. Nikolaus hadde vært der om natten. Båten ble siden skiftet ut med sko, som lignet den i form, og fra skoen kom strømpen, en skikk som skal skrive seg fra franske nonner.

Sinterklaas

Sinterklaas
Den nederlandske figuren Sinterklaas er forløperen til den amerikanske julenissen Santa Claus. Figuren Sinterklaas er basert på fortellinger om den gavmilde biskopen Nikolaus den hellige.
Sinterklaas
Av /Getty.

Nikolaus ble en del av folketroen, og knyttet til andre overjordiske og mytologiske figurer som hørte juletiden til. I Nederland ble han kalt Sinterklaas, og fikk en tjener og motpart som het Zwarte Piet. Denne skikkelsen ble kalt Knecht Rupert i Tyskland og Père Fouettard i Frankrike.

Mens Nikolaus belønnet snille barn, ga tjeneren ris til de slemme. I Nederland fikk barna vite at det var Zwarte Piet som leverte gavene ved å klatre ned gjennom pipa.

I Nederland feires fortsatt Sinterklaas den 6. desember, selv om helgentroen ble avskaffet med reformasjonen på 1500-tallet.

Santa Claus

Klassisk Coca Cola-reklame med Santa Claus

Den amerikanske julenissen, Santa Claus, fikk sin endelige form i 1931 da reklametegneren Haddon Sundblom ble engasjert for å utvikle en jule-kampanje for Coca-Cola. Med Sundbloms tegninger fikk julenissen rød drakt, høye støvler, bredt skjegg og hvite pelskanter på lue og jakke.

Klassisk Coca Cola-reklame med Santa Claus
Av .

På 1700-tallet tok nederlandske utvandrere Sinterklaas med seg til Amerika der de innviet sin første kirke til Nikolaus den hellige i New Amsterdam (New York). Det vokste fram en forestilling om ham som en hollandsk nybygger, en liten lubben mann med bredbremmet hatt, lang nederlandsk krittpipe og arbeidsbukse.

I 1809 hentet forfatteren Washington Irving inspirasjon fra et litterært selskap som behandlet gamle nederlandske skikker og laget den første beskrivelsen av Sankt Nikolaus som rir gjennom luften i en slede trukket av reinsdyr.

Sinterklaas ble amerikanisert til Santa Claus, og den katolske festdagen 6. desember ble skiftet ut med juledagen, 25. desember. Tjeneren ble borte fra fremstillingene. I amerikansk kultur krabber julenissen ned gjennom pipa og legger julegavene i julestrømper som er hengt opp.

Teologiprofessoren Clement C. Moore bidro i 1823 gjennom diktet «Et besøk fra St. Nikolaus» til at Sankt Nikolaus ble allment kjent. Han beskriver der hvordan Nikolaus kommer farende julenatten gjennom lufta i en slede trukket av åtte reinsdyr. Han har hvitt skjegg, er liten og fyldig, kledd i pels med en hollandsk krittpipe plassert i munnviken.

Avistegneren Thomas Nast illustrerte Moores dikt i juleutgaven av magasinet Harper’s Weekly i 1863. Nasts fyldige, piperøykende og godlynte Santa Claus ble veldig populær, og det var også Nast som fant opp julenissens verksted og plasserte det på Nordpolen. Han tegnet også julenissen som sitter og leser barnas lange ønskelister.

Coca-Cola Company har siden slutten av 1920-årene brukt julenissen aktivt i markedsføringen i forbindelse med juletiden. Sin endelige form fikk den amerikanske Santa Claus i 1931 da reklametegneren Haddon Sundblom ble engasjert for å utvikle en julekampanje for Coca-Cola. Med Sundbloms tegninger fikk julenissen rød drakt, høye støvler, bredt skjegg og hvite pelskanter på lue og jakke.

Den europeiske julenissen

Julenissen

På 1900-tallet nærmet amerikansk og europeisk tradisjon seg hverandre, men det er fortsatt noen forskjeller mellom den europeiske julenissen og den amerikanske Santa Claus. Santa Claus går i bukser, kort jakke og lue. Den europeiske julenissen bruker fotsid kappe, den siste rest av bispedrakten til biskopen Nikolaus den hellige.

Julenissen
Av /※.

Europeerne godtok ikke helt den amerikanske nissen. Nederlenderne nektet å gi slipp på sin Sinterklaas med bispehatt og tjener. I mange land fantes det lokale gaveutdelere som La Befana, Juleengelen og St. Basilius.

Den tyske maleren Moritz von Schwind skapte figuren «Herr Winter» på midten av 1800-tallet, trolig inspirert av den russiske Far Frost. Han har skjegg, kappe og is i håret.

Der Weihnachtsmann dukket opp som en slags protestantisk Sankt Nikolaus samtidig. I Nord-Europa, der julaften, ikke juledag, er den viktigste festdagen for barna, kommer julenissen selv og deler ut gavene uten å komme ned gjennom pipa.

Father Christmas på de britiske øyer likner på Santa Claus, men folkeminnegranskere mener at han også har røtter tilbake til middelalderens helgenspill og julebukk-opptog.

Sammensmeltninger og forskjeller

På 1900-tallet nærmet amerikansk og europeisk tradisjon seg hverandre, men det er fortsatt noen forskjeller. Den amerikanske Santa Claus går i bukser, kort jakke og lue. Den europeiske julenissen bruker fotsid kappe, den siste rest av bispedrakten til Nikolaus.

Nordmenns forhold til nissen er uklart fordi vi ikke har noe skarpt skille mellom julenissen og nissen. Begge kalles nisse, og ettersom figurene ble presentert parallelt i 1800-tallets illustrerte magasiner, ble de blandet sammen. I folkloren er julenissen blitt en slags sjefsnisse, omgitt av hjelpende, mindre fjøsnisser.

Som så mye av den moderne julefeiringen er julenissen blitt kommersialisert. For eksempel har den finske byen Rovaniemi satset stort på å lansere seg internasjonalt som julenissens hjemsted, i konkurranse med blant annet Drøbak.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berg, Knut Anders, Liv Berit Tessem og Kjetil Wiedswang 1993. Julen i norsk og utenlandsk tradisjon, Gyldendal norsk forlag, Oslo.
  • Hodne, Ørnulf 2007. Jul i Norge. Gamle og nye tradisjoner, Cappelen, Oslo.

Kommentarer (2)

skrev Frederick Woxen

På en quiz nylig var ett av spm. om hvor Julenissen har sin opprinnelse fra. Internt på mitt lag var vi litt på vandring før jeg insisterte på Lilleasia - som svarfører tilføyde 'Tyrkia' til.
Dere skriver i 2. avsnitt: '...som skal ha levd i Tyrkia på 200–300-tallet.' Akkurat det er litt vanskelig, all den stund dagens Tyrkia ble 'oppfunnet' i 1922... Dette sa jeg også til quizmaster den kvelden.
Termen Lilleasia hører absolutt med, og figurerer i mye annen tidligere litteratur. Så hva med presiseringen: '...som skal ha levd på 200–300-tallet i Lilleasia, som tilsvarer dagens Tyrkia'?.
Jeg driver for øvrig også og 'fusker litt i faget', pga. mye naturlig hvitt hår og skjegg...

svarte Guro Djupvik

Hei, Frederick Woxen.
Takk for betimelig innspill, dette har du helt rett i.
Vennlig hilsen Guro Djupvik i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg