amerikansk-engelsk

Artikkelstart

Amerikansk-engelsk er det engelske språket slik det brukes i USA.

Faktaboks

Også kjent som
American English

Amerikansk-engelsk skiller seg fra britisk-engelsk i ordforråd, uttale og staving, men i liten grad i grammatikk.

Språklige forskjeller

I ordforrådet finnes forskjeller i vanlige ord som fall (amerikansk-engelsk) og autumn (britisk-engelsk) for høst, og elevator (amerikansk-engelsk) og lift (britisk-engelsk) for heis. I forhold til standard britisk-engelsk, skiller amerikansk-engelsk seg blant annet i at språklyden r alltid uttales, også etter vokal.

I staving skiller de to variantene seg blant annet i at ord som staves med -our-endelse i britisk-engelsk, staves uten u i amerikansk-engelsk, for eksempel i humour/humor og behaviour/behavior, at britisk-engelske ord som ender på -re ofte ender på -re i amerikansk-engelsk, for eksempel i centre/center, og at ord som gjerne staves med endelsen -ise i britisk-engelsk, staves med endelsen -ize i amerikansk-engelsk, som i realise/realize.

Amerikansk-engelsk har mange særtrekk som går tilbake til de første kolonistenes språk og gjenspeiler i noen grad eldre eller dialektiske tilstander i britisk-engelsk.

På samme måte som i britisk-engelsk finnes det, i tillegg til standard amerikansk-engelsk, også dialektvariasjon innenfor amerikansk-engelsk, selv om denne er mindre enn i Storbritannia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Dan Michael O. Heggø

Flytte til "amerikansk-engelsk" jfr. artikkelen om "britisk-engelsk"?

svarte Anne Dahl

Du tenker å sette inn bindestrek? Ja, det er en god ide! Takk!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg