Finlandssvensker er den svensktalende delen av Finlands befolkning.

Historie

Allerede i oldtiden fantes svensk bosetting ved den finske kysten, og svensk var administrasjons- og kulturspråk i Finland fra middelalderen av. I pakt med den finske nasjonale reisningen på 1800-tallet ble svensk og finsk likestilte nasjonalspråk i 1863.

Bosetning

Antallet finlandssvensker er beregnet til ca. 300 000, og det har vært en svak tilbakegang siden 1960-årene. Prosentvis har det vært en større tilbakegang: i 1880 var andelen finlandssvensker om lag 14 prosent, i 2005 rundt 6 prosent. De svensktalende bor særlig ved kyststrøkene av Österbotten og Uusimaa (Nyland), samt på Åland.

Kultur

Finland har et tilstrekkelig antall svenskspråklige skoler og høyskoler, spesielle professorater for universitetsundervisning på svensk og et svenskspråklig universitet, Åbo akademi. Svensktalende ungdom kan gjøre militærtjeneste i den svenskspråklige Nylands brigade, hvor bare kommandospråket er finsk.

De svenskspråklige menighetene, hvor all kirkelig betjening foregår på svensk, er samlet i et eget svenskspråklig bispedømme, Borgå stift.

I tillegg kommer en rekke svenskspråklige sammenslutninger som forfatterforening, presseforbund og Svenska litteratursällskapet i Finland, foruten aviser og tidsskrifter, radio og fjernsyn.

Politikk

Borgerlige finlandssvenske velgere har tradisjonelt sognet til Svenska Folkpartiet, mens Socialdemokraterna og Vänsterförbundet har egne lag for svensktalende medlemmer.

Særlig viktig er finlandssvenskenes private fellesorganisasjon Svenska Finlands Folkting, som ble opprettet i 1918 for å sikre finlandssvenskenes språklige likestilling i den nye republikken. Det har 75 medlemmer, som fra 1977 blir utpekt av de svenskspråklige politiske organisasjonene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg