Washington Irving

Faktaboks

Washington Irving
uttale:
ˈə:viŋ
født:
1783
død:
1859

Washington Irving var en amerikansk forfatter. Ved siden av James Fenimore Cooper var Irving den første amerikanske forfatteren som vant anerkjennelse i Europa. Sine forbilder fant han i England, hos Oliver Goldsmith, Joseph Addison og Richard Steele, og han søkte ofte tilbake i Europas fortid for sine emner, en fortid han gjerne så i et romantisk skjær.

I dag er han først og fremst kjent for fortellingene Rip van Winkle og The Legend of Sleepy Hollow fra The Sketch Book (1819–1820). Selv om disse skissene er bearbeidelser av europeiske eventyr, gjenskapte han her myter som er blitt en del av den amerikanske virkelighet.

Irving studerte først jus, men etter en reise i Europa i årene 1804–1806 ble litteraturen hans hovedinteresse. Sammen med andre konservative litterater utgav han Salmagundi (1807–1808), en serie humoristiske essayer. En burlesk satire og et konservativt politisk syn særpreger History of New York (1809), angivelig skrevet av en hollandsk-amerikansk historiker, Diedrich Knickerbocker.

I perioden 1815–1832 bodde han i Europa, for det meste i England, og det var her han utgav The Sketch Book. Suksessen ble fulgt opp med Bracebridge Hall (1822), en ny samling romantiske skisser og essays. Andre bøker fra disse årene er History of the Life and Voyages of Christopher Columbus (1828), A Chronicle of the Conquest of Granada (1829) og The Alhambra (1832).

Hjemme i USA reiste han i de ennå ubesatte områdene i vest. Turen er skildret i A Tour on the Prairies (1835). Astoria (1836), om pelsmagnaten John Jacob Astor og hans forretningsimperium, var et bestillingsverk. Arbeidene fra Irvings senere år kan ikke måle seg med de tidligere i friskhet og originalitet. Nevnes må likevel den grundige biografien om George Washington, som han arbeidet med like til sin død.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg