Cayuga er en folkegruppe i Nord-Amerika. Den var en av de fem opprinnelige stammene i Irokeser-forbundet. Territoriet deres strakte seg sørøstover fra Ontario-sjøen i det som er dagens Cayuga County i delstaten New York. De bodde mellom ondondaga, «ildens voktere» i forbundet, og seneca, som var «vokterne av den vestre dør».

Faktaboks

Uttale
kəjˈu:gə

Cayugafolket måtte avstå landområder til kolonistene suksessivt i 1789, 1795 og 1807. De fikk ikke reservat. Mange dro til Canada, mens andre slo seg ned på reservatene til nabofolkene. Noen kom til Oklahoma, der etterkommerne deres i 1937 var med på å danne The Seneca-Cayuga Tribe of Oklahoma.

I 1771 fantes det noe over 1000 cayuga, men i 1893 var det bare 183 igjen i staten New York. Dette tallet har senere økt. Det bor også cayuga på Six Nations-reservatet i Canada. Tross all motgang har cayugafolket bevart sin identitet og politisk-kulturelle vitalitet. Lederne opptrer i Irokeser-forbundet på lik linje med representantene for de andre stammene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg