Mohawk er en nordamerikansk urbefolkning som opprinnelig holdt til rundt elvene Mohawk og Hudson i dagens New York (staten) og helt opp mot den canadiske grensen i Vermont. Gruppen kalte seg selv for kanien'kehá:ka ('flintfolket'), men ble hetende mohawk etter at nederlandske nybyggere mistolket mohikanernes navn for dem, maw unk lin (bjørnefolket), et navn de etter hvert omfavnet selv.

Faktaboks

Uttale
mˈouhå:k
Etymologi

Mistolkning av det mohikanske navnet maw unk lin (bjørnefolket)

Også kjent som

kanien'kehá:ka (flintfolket)

Mohawk var den østligste av stammene i irokeserforbundet, mer korrekt kalt haudenosaunee (langhusfolket). I irokeserforbundet var mohawk representert ved ni høvdinger, tre fra hver av de tre klanene, skilpadde-, ulve- og bjørneklanen.

Mohawk var semi-bofaste jegere og sankere som også drev utstrakt fiske og jordbruk (mais, bønner og squash). Om sommeren reiste mennene gjerne på lange jakt- og fiskeekspedisjoner langs elvene. Under slike ekspedisjoner bodde de i kjegleformede telt, kjent som wigwam. Ellers bodde de i landsbyer bygd opp av langhus som mennene bygget, men kvinnene eide. Hvert langhus bestod av utvidede familier og hver landsby hadde en eller flere høvdinger. I dag lever de fleste i små reservater i staten New York i USA og provinsene Ontario og Québec i Canada.

På 1600-tallet var mohawk involvert i flere kriger med andre urfolksgrupper, blant annet mohikanerne, og de etablerte seg tidlig i pelshandelen. Gjennom allianser med nederlandske nybyggere fikk de tilgang til skytevåpen, noe som økte styrken deres. Likevel led mohawk høye dødstall som følge av epidemier, blant annet av kopper.

Under den amerikanske revolusjonen stod mohawk på britisk side. Etter krigen var over og uavhengighetserklæringen signert, flyttet mange av mohawk-folket til Ontario i Canada, der de i dag bor i et reservat som omfatter alle de seks irokesernasjonene. I 2017 hadde dette reservatet et samlet folketall på litt over 12 000.

Siden den gang er mohawk mest kjent for sitt bidrag til byggingen av Empire State Building og George Washington-brua, begge i New York (byen).

Hårstilen mohawk (på norsk kalt hanekam) er oppkalt etter folkeslaget, selv om disse tradisjonelt hadde en annen hårstil, som innebar å etterlate en firkantet tufs av hår i bakhodet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg