Métis
Métiser har blandet opphav fra både nordamerikanske urfolk og europeere, og er anerkjent som et eget urfolk i Canadas forfatningslov. Klesdrakt og kultur tar også opp i seg elementer fra begge kulturer. Her poserer de to unge métisene Charles og Joseph Riel for fotografen i St. Boniface i Manitoba i 1871.
Av /Library and Archives Canada.
Lisens: CC BY 2.0
Métis
Det offisielle métisflagget vaier foran provinsparlamentet i British Columbia, Canada.
Province of British Columbia.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Métis betyr 'blandet', og er et ord som brukes for å beskrive opphavet eller den etniske identiteten til folk i Canada som har avstamning fra både urfolk og europeere med aner tilbake til før 1800-tallet.

Faktaboks

Uttale
métˈis

Avsnitt 35 av Canadas forfatningslov av 1982 anerkjenner métis som ett av landets tre urfolk, ved siden av 'indianere' (som nå refereres til som 'First Nations') og inuitter. Métis brukes som offisiell betegnelse av det kanadiske statistikkbyrået i folketellinger, og i 2011 var det 451 795 personer, eller rundt 1,5 prosent av Canadas befolkning, som anså seg selv som métis.

I mange spansktalende land i Latin-Amerika brukes ordet mestizo (mestis) om mennesker med lignende opphav. I Brasil, der språket er portugisisk, brukes ordene caboclo og mameluco om det samme.

Historisk bakgrunn

Métis ble opprinnelig brukt av den fransktalende befolkningen i Canada om personer med både urfolks- og fransk opphav, som andre steder på det vestlige slettelandet den gang ofte ble kalt det nedsettende 'half-breed'. På europeisk side var mange métis av irsk eller skotsk herkomst.

Tidlig på 1800-tallet utgjorde métis-befolkningen et aktivt element som mellommenn i pelshandelen, og hadde høyere status enn dem som utelukkende tilhørte urbefolkningen. Siden mange av dem behersket et urfolksspråk, særlig algonkin, i tillegg til fransk og/eller engelsk, fikk de stor betydning både for urbefolkningen og europeerne. I perioden 1820–1860 spilte de for eksempel en viktig rolle i den historiske utviklingen i området omkring De store sjøene (Great Lakes). Her fungerte de ofte i en dobbeltrolle som forhandlere og handelsagenter, og de var tolker og assistenter for landmålere, misjonærer og oppdagelsesreisende.

Flertallet av métis befant seg i ojibwa- og cree-områdene nord og vest for Lake Superior. Her fantes de i alle urfolkssamfunn, og flere steder var de så tallrike at de samlet seg i egne landsbyer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg