Eskimo er en tidligere betegnelse for en rekke arktiske folkeslag, inkludert inuitter og yupiker. Betegnelsen omfatter folk som snakker ulike språk (fra ulike språkfamilier) og som har ulik kulturell opprinnelse. Få av disse har omfavnet betegnelsen som meningsbærende internt. Betegnelsen er derfor upresis og har i stedet blitt erstattet med mer lokale gruppenavn.

For dem det gjelder oppfattes betegnelsen stort sett nedsettende i dag. Dette er ikke fordi betegnelsen er nedsettende i seg selv, til tross for at mange tidligere har trodd at det betyr 'en som spiser rått kjøtt', noe som impliserte barbari. I stedet skyldes det en sammenheng mellom hvordan betegnelsen har blitt bruk (påtvunget utenfra med minimal aksept internt) og hvordan de gjeldene folkeslagene har blitt behandlet. Det oppleves derfor som et rasistisk begrep.

Ordet kommer trolig via engelsk Eskimo, dels fra spansk esquimaos (flertall), dels fra fransk Esquimaux (flertall), dels fra algonkin. Det er først belagt i engelsk i 1584 og ble tatt i bruk etter oppdagelsesreiser på 1500-tallet. I nyere tid har lingvister pekt på montagnais-ordet ayas̆kimew, løst oversatt til 'en som knyter truger', som ordets mest sannsynlige opprinnelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Steinar Kottum

Etymologien er omstridt; jf. In recent years the word Eskimo has come to be regarded as offensive (partly through the associations of the now discredited etymology ‘one who eats raw flesh’). Origin: Via French Esquimaux, possibly from Spanish esquimao, esquimal, from Montagnais ayas̆kimew ‘person who laces a snowshoe’, probably applied first to the Micmac and later to the Eskimo (Oxford English Dictionary); Its perceived offensiveness stems partly from a now-discredited belief that it was originally a pejorative term meaning "eater of raw flesh," (Merriam-Webster Dictionary)

svarte Mari Paus

Hei! Takk for innspillet, vi undersøker saken. Det er viktig å få dette riktig. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen.

svarte Mari Paus

Etymologien er nå rettet i tråd med det som står i Naob (Det norske akademis ordbok): https://naob.no/ordbok/eskimo Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

svarte Helge Kåre Fauskanger

"... Begrepet oppfattes stort sett nedsettende i dag."

Her sier artikkelen mye mer enn det er dekning for. Hvor mange er det som oppfatter ordet eskimo som så nedsettende at man kan si dette "stort sett" oppfattes nedsettende? I høyden kunne man si at det "av noen" oppfattes nedsettende.

Jeg er sikker på at STORE deler av den norske befolkningen fremdeles oppfatter ordet "eskimo" som ganske enkelt den nøytrale norske termen for dette fangstfolket. Ordet er på norsk fullstendig ugjennomsiktig og kan derfor ikke ha noen nedsettende assosiasjoner i seg selv. Og siden dette fangstfolket knapt er representert i Norge overhodet, kan det vel heller ikke være slik at nordmenn sekundært har skjemt ut ordet eskimo ved å opptre rasistisk overfor dem det betegner?

"Dette er ikke fordi begrepet er nedsettende i seg selv, ... men fordi utenforstående har påtvunget bruken av det og derfor gjort det til et rasistisk begrep."

Virkelig? Er ordene "Japan" og "japanere" dermed også rasistiske, gitt at folket der kaller landet sitt for Nippon og dermed formodentlig er "nipponesere"?

Det er vel ikke slik at alle eksonymer (benevnelser på et folkeslag som skiller seg fra deres selvbetegnelse) er automatisk suspekte og "rasistiske"? Spesielt når det er ord som ikke har noen mening overhodet i språket de er blitt lånt inn i?

Det er heller ikke slik at vurderinger som blir gjort i den engelsktalende verden, momentant har overføringsverdi til den norske konteksten og norsk språk.

Jeg ville omformulert artikkelen slik at eskimo kalles en "tradisjonell" benevnelse heller en "tidligere" benevnelse på inuttene, og avstå fra å implisere at man nærmest er rasist om man skulle bruke ordet eskimo. Det er virkelig ikke det berømmelige N-ordet vi snakker om her.

svarte Carina Nilstun

Takk for innspillet. Artikkelforfatteren har nå skrevet om denne delen av artikkelen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg