oneida

Oneida, nordamerikansk indianerstamme, en av de fem opprinnelige stammene i irokeser-forbundet. Navnet er en engelsk forvanskning av et ord med betydningen 'stående-stein-folket'.

Faktaboks

Uttale
onˈeida

Europeerne kom i kontakt med oneida tidlig på 1600-tallet. De var først alliert med engelskmennene mot franskmennene, og sluttet seg senere til kolonistene under revolusjonen. Som motytelse lovte den amerikanske regjeringen å beskytte deres territorium, noe som ikke hindret delstaten New York i å «kjøpe opp» store deler av det. Omkring 1820 flyttet halve stammen, ca. 600 mennesker, til Wisconsin, hvor de bosatte seg i Green Bay-området. I 1840 flyttet 400 til Ontario i Canada, mens de resterende 200 ble boende i staten New York. Slik oppstod tre atskilte lokalsamfunn og politiske enheter.

Wisconsin-gruppen utviklet et bilateralt avstamningssystem, til forskjell fra det tidligere matrilineære, med et valgt råd. I 1937 opprettet de et charter som gir dem selvbestemmelse i en rekke saker. Denne stammeavdelingen omfattet i 1997 ca. 11 000 medlemmer. Få behersker morsmålet, med det er etablert skoler med undervisning i språk og tradisjonelt kunsthåndverk.

Ontario-gruppen, som talte 3000 mennesker i 1993, opprettholdt helt til 1934 en politisk organisasjon basert på arvelige høvdingembeter. Etter en intern splittelse ble det etablert et valgt råd med en høvding som leder.

Den tredje gruppen, som bor i staten New York, bestod i 1990-årene av ca. 700 medlemmer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg