Moffen

Utsnitt av svalbardkart som viser Moffen nord for Spitsbergen

Artikkelstart

Moffen på Svalbard er en øy som ligger på omtrent 80° nordlig breddegrad og 14° 30ʹ østlig lengdegrad, beliggende nord for Spitsbergen, utenfor munningen av Wijdefjorden. Den er formet som en lav ring av grus og sand rundt en lukket lagune, og har en største diameter på ca. 4 km. Fra luften har øya fasong som et blåskjell. Det ligger fast fjell under sand- og grusavsetningene, men høyden over havet er bare noen få meter. Navnet skal komme fra et 1600-talls nederlandsk ord som som brukes nedsettende om tyskere.

Naturreservat

Den lavtliggende øya Moffen sett fra sjøen. Noen hvalross ligger på stranden
Lavtliggende øy

Moffen var tidligere en kjent fangstplass for hvalross, som derved mer eller mindre forsvant fra området. Øyas beskaffenhet er imidlertid svært bra for hvalross og de er nå tilbake med full styrke. Det kan ligge flere hundre på de flate strendene på samme tid. Øya er samtidig hekkeplass for et betydelig antall ærfugl og rødnebbterner.

Hvalrossene samt øyas beliggenhet på 80° nordlig breddegrad gjorde den til et mål for turistbåter som skulle nå den magiske breddegraden den gangen sjøisen lå like nord for Spitsbergen om sommeren. I 1983 ble derfor øya og et område på 300 meter ut i sjøen rundt øya fredet som naturreservat for å beskytte dyrelivet der. Fredningen gjelder ferdsel til lands og vanns i perioden 15. mai til 15. september. Det gjelder også for lufttrafikk lavere enn 500 meter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg