Flekker
En del matvarer setter lett varige flekker, som jordbær, ketsjup og rødvin. Bildet viser et barn som har spist jordbær med hvite klær.
Flekker
Av /Shutterstock.
Hvite eiendeler kan være en utfordring å holde rene
.
Lisens: CC BY 2.0

De fleste flekker kan fjernes fra tøy hvis de behandles på riktig måte. Det er lettere å fjerne nye flekker og flekker man vet hva er. Alle klær som selges i Norge, skal være merket med vedlikeholdsmerking og fibermerking. Disse gir viktige opplysninger også i forhold til flekkfjerning. Er det usikkert om stoffet og fargen tåler flekkfjerningsmiddelet, kan det være lurt å prøve først på et lite synlig sted på plagget, slik som under ermet eller på en innvendig søm. Når flekken er fjernet, kan plagget enten brukes videre eller vaskes. Se til at minst mulig av midlene som er brukt til flekkfjerning, er igjen i plagget.

Begrens omfanget av flekken

Mange har hørt rådet om å helle salt på flekken dersom man søler rødvin på duken. Hensikten med dette, og liknende råd, er å suge opp væske slik at den ikke suges opp av tekstilet det er sølt på. Salt suger til seg fuktighet, og det gjør også en rekke andre materialer, slik som tørkepapir og servietter. Om du søler, bør du med andre ord tørke bort mest mulig og fortest mulig. Er det mulig å gjøre tekstilet vått, og du har en vannkran i nærheten, kan du bruke fremgangsmåte 1 med det samme.

Flekkfjerning

Fremgangsmåte 1: Rennende vann fra springen

Vann er av våre mest brukte og beste løsemidler. Denne metoden kan fjerne en rekke flekker alene eller i kombinasjon med flekkfjerningsmidler. Tre plagget med flekk på en kran slik at hullet for vannstrålen kommer direkte der flekken er, men på andre siden av stoffet. Flekken skal med andre ord ut den vegen den kom på. Sett så på vannet og la det spyle gjennom flekken. Velg varmt vann til fettholdige flekker og kaldt til flekker med proteiner. Dersom det benyttes flekkfjerningsmidler, påføres disse før man dusjer gjennom med vann. Metoden er godt egnet å kombinere med bruk av oppvaskmiddel, flytende vaskemidler og lignende som flekkfjerningsmidler.

Fremgangsmåte 2: Faste flekker

Enkelte flekker ligger utenpå stoffet. Bruk da spatel eller kniv og skrap forsiktig av alt som er løst. Sug opp så mye som mulig av flekken i et trekkpapir fuktet med rensemiddel. Skal det brukes «smøremiddel», dryppes det på flekken, som bearbeides forsiktig med spatel eller kniv fra ytterkanten mot midten. Når smøremiddelet er skittent, skraper man det av og tar på nytt. Når flekken er fjernet, skylles eller vaskes smøremiddelet godt ut. Enkelte flekker, slik som stearin og tyggegummi, blir lettere å skrape av når de er kalde. Legg i tilfelle plagget i fryseren.

Fremgangsmåte 3: Løsemidler

Stoffet legges enkelt på et fast, absorberende underlag med flekken mot underlaget. Rensemiddelet som skal brukes, helles opp i en ren tørr skål. Skal det brukes løsninger av faste stoffer, må disse være helt løst før man begynner. Dypp en ren klut eller litt vatt i rensemiddelet, vri. Fukt flekken fra kanten mot midten. Flytt tøyet etter hvert som flekken trekker seg inn i underlaget. Gni lett på tynne stoffer, tykke stoffer tåler og trenger hardere behandling hvis de ikke er for løse. Når flekken er borte, må mest mulig av flekkfjerningsmiddelet fjernes. Legg stoffet på tørt, absorberende underlag og trykk det mot underlaget med en klut, vatt eller lignende. Løsemidler som fordamper lett, kan deretter fjernes ved hjelp av varmen fra hånden. Sitter det igjen rester av flekken, kan man fukte hele skjolden med flekkfjerningsmiddelet og dekke med potetmel eller magnesia. La pulveret ligge til neste dag og børst det så bort. Det kan oppstå skjolder hvis tøyet ikke var rent. Skjolder kan også skyldes at rensemiddelet har tatt fargen.

Fremgangsmåte 4: Bollemetoden

Om det skal benyttes en væske som bleker eller løser opp flekken, kan denne metoden brukes. Ha blandingen du skal bruke i en bolle. Lag en spiss eller tupp av plagget og legg denne ned i bollen mens resten av plagget ligger tørt ved siden av eller over bollen. Løsningen vil dermed bare væte flekken og ikke hele plagget. Dersom det er ønskelig å helle løsningen gjennom plagget, bruk en bolle og hell samme løsning gjennom flekken flere ganger. Husk at en del midler for bleking, slik som klor, er uønsket av miljøhensyn, og at det derfor er viktig å bruke minst mulig.

Fremgangsmåte 5: Ny farge

Enkelte flekker er lysere enn stoffet de er på. Lyse skjolder kan også oppstå som resultat av fjerning av andre flekker. Lyse flekker «fjernes» lett gjennom å prikke inn permanent tusj i en liknende farge. Velg en litt dypere tone enn plagget om du har mulighet. Om du ikke har tilgang på riktig farget tusj, bruk flere og prikk med dem alle jevnt utover flaten. Dersom plagget opprinnelig er mønstret, er det også mulig å gjenskape mønsteret ved hjelp av tusj.

Fremgangsmåte 6: Kamuflering

Dersom du ikke er i stand til å fjerne flekken, kan du gjøre den mer akseptabel gjennom å la den inngå i en dekorasjon av plagget, eller ved å lappe flekken som om den var et hull. Dekorasjoner kan utformes som broderier, applikasjoner eller gjennom å sy på perler, ferdige merker og lignende.

Redskaper

Dersom du bruker boller til flekkfjerning, husk at enkelte rensevæsker kan ødelegge plast. En sløv bordkniv, en klesbørste og ufargede kluter, vatt, trekkpapir eller tørkerull og et absorberende underlag, som et tykt håndkle, bleier eller liknende, kan være nyttig.

Slik fjernes flekker på tekstiler

Flekk Karakteristika Flekkfjerningsmiddel og fremgangsmåte
Asfalt Smør fett eller olje på flekken. Vent en stund, skrap deretter av. Gjenta til det ikke løsner mer fast stoff. Flekkresten fjernes med white spirit, håndrensepasta eller vaskemiddelløsning. Håndrensepasta eller vaskemiddel må skylles bort.
Bek Se asfalt
Blod Stiv med karakteristisk farge Fukt godt med kaldt vann, bruk absorberende underlag. Når man ikke får fjernet mer av flekken, legges den i lunken løsning av enzymholdig vaskemiddel i omtrent ¼–2 timer. Unngå vaskemidler med proteaseull og silke. Kortere tid for kulørte tekstiler og nye flekker. Skyll godt. Madrasser, tepper, møbeltrekk: Legg på en tykk grøt av magnesia, talkum eller stivelse rørt ut i vann tilsatt salmiakk. Børst av når det er tørt. Gjenta om nødvendig.
Bær Se frukt
Cola-drikker Se frukt
Egg Gni med kaldt vann. Legg så i bløt i lunken løsning av bløte- eller finvaskmiddel med enzym. Skyll godt.
Farge Vaskbare stoffer: Gni med et rent materiale som er fuktet i sprit, eller dypp i sprit som er varmet i vannbad, tilsetning av såpe øker virkningen. Vanlig vask til slutt. Stoffer som tåler bleking: Bruk blekevann (klorblekemiddel), skyll eller vask til slutt, eller bruk fargefjerner, følg bruksanvisningen. Hvit ull, silke, viskose: Fukt med 3 % hydrogenperoksid, tørk i solen. Noen dråper salmiakk øker virkningen. Skyll. Må tørke helt før stryking.
Fett, fløte, margarin, olje, smør, majones Vaskbare stoffer: Gni med flytende oppvaskmiddel eller håndrensepasta, skyll med varmt vann. Eller fukt med white spirit og sug opp løsningsmiddelet med ren klut eller papir. Gjenta behandlingen om nødvendig. Brukes flekkpasta, følg bruksanvisningen. Lyse, sarte stoffer: Dekk med magnesia eller potetmel. Gni mot varmt underlag, for eksempel hånden.
Frukt

Stoffer som kan kokvaskes: Ny flekk: Spyl kokende vann gjennom flekken før den har tørket. Noen fruktflekker, for eksempel banan, må vaskes bort. Bruk enzymholdig vaskemiddel. Unngå vaskemidler med protease på ull og silke.

Gammel flekk: Bløt flekk med glyserol, vask bort med lunkent vann etter 10 minutter. Se også farge. Stoffer som tåler bleking: Blek ved oppvarming i en løsning av perboratholdig vaskemiddel. Skyll. Ull og silke: Fukt godt med glyserol. Vask av med lunkent vann etter 10 minutter. Fukt flekken med rent vann, legg den så i en løsning av boraks i vann. Skyll.

Gress, grønske, blomst Se farge
Gule flekker på hvit duk Lag en grøt av perboratholdig vaskemiddel, gni på flekkene og kok opp i rent vann, skyll godt.
Irr, metall Grønn Vaskbare stoffer: Børst. Gni inn flytende oppvaskmiddel. Skyll godt. Flekkresten fjernes med rustfjerner.
Iskrem Delvis absorbert, overflaten blir hvit når man skraper på den Se melk
Jod Rødbrun, helt absorbert Vaskbare stoffer: Vask bort mest mulig. Hold flekken i en løsning av fiksersalt i varmt vann til den er borte. Skyll godt. Sprit eller salmiakk fortynnet med vann kan løse gammel flekk. Se farge.
Jordslag, mugg Vaskbare stoffer: Legg tøyet i surmelk tilsatt 1 ts salt minst ett døgn. Vask til slutt. Stoffer som tåler bleking: Bruk klorløsning hvis stoffet tåler det. Hydrogenperoksid + salmiakk kan fjerne helt nye flekker.
Kaffe, te Karakteristisk farge, absorbert Vaskbare stoffer: Hvis fløte, skyll den ut med kaldt vann. Spyl deretter med så varmt vann som tøyet tåler. Flekkresten fjernes med glyserol. Skyll til slutt. Stoffer som tåler bleking: Flekken blekes bort ved oppvarming til over 60 ºC i en løsning av perboratholdig kokevaskemiddel.
Kosmetikk Fett fjernes først, se fett. Så fjernes farge, se farge.
Kulepenn Se farge
Kvae, harpiks Skrap av mest mulig, legg flekken mot et absorberende underlag og fukt med terpentin. Fjern terpentinen med white spirit, vaskemiddelløsning eller håndrensepasta. Vaskemiddelløsning og håndrensepasta må skylles ut.
Lakk Stiv Alle stoffer unntatt acetat og triacetat: Bruk absorberende underlag. Trykk aceton eller tynner mot flekken. Acetat og triacetat: Bruk amylacetat, ellers som ovenfor. (Herdelakker kan ikke fjernes.)
Lapis, sølvnitrat Mørk brun, ofte svart Vaskbare stoffer: Fukt med jodtinktur. La dette ligge opptil 12 timer. Jodflekken må så fjernes. Se jod.
Leppestift Se kosmetikk
Lim Vannuløselig Alle stoffer unntatt acetat og triacetat: Bruk absorberende underlag. Trykk aceton eller tynner mot flekken. Acetat og triacetat: Bruk amylacetat, ellers som ovenfor. (Det finnes limtyper som ikke kan fjernes når de har tørket.) Vannløselig lim fjernes fra vaskbare stoffer ved å spyle lunkent vann gjennom flekken.
Løvetann Mørke ringer Vaskbare stoffer: Fukt godt med glyserol. Fjern med sprit. Se farge.
Maling Oljemaling: Ny flekk: Bruk absorberende underlag, og fukt godt med white spirit. Vaskbare stoffer: Vask med vaskemiddel (vanlig vaskemetode). Gammel flekk: Løs med ren terpentin og litt salmiakk. Det kan være nødvendig å holde flekken fuktig en tid. Dette gjøres ved hjelp av bomullskompresser dyppet i rensemiddelet. Terpentinflekken fjernes med white spirit eller vaskemiddel.
Latexmaling: Alle stoffer unntatt acetat og triacetat: Fukt baksiden godt med eddik. La ligge en stund. Skrap forsiktig vekk løsnet maling. Gjenta. Kan være vanskelig å fjerne.
Melk Stiv, blir ofte hvit ved gnidning Vaskbare stoffer: Spyl flekken. Fukt flekken. La den ligge i lunken løsning av enzymholdig vaskemiddel 1/4–2 timer. Kort tid for kulørte tekstiler og nyere flekker. Unngå vaskemidler med protease på ull og silke. Skyll godt.
Oppkast Delvis absorbert med karakteristisk lukt Skrap vekk faste partikler. Fjernes som melk. Stoffer med ekte farger, madrasser, tepper: Skrap vekk faste partikler. Gni flekken med salmiakkvann. Skyll.
Parfyme Sterk lukt Bruk absorberende underlag. Gni lett på glyserol eller sprit. Glyserolen skylles ut med vann.
Rust Rødbrun Vaskbare stoffer: La flekken ligge i en 0,5 % sitronsyreløsning omtrent 1 time, skyll, eller fukt flekken, legg sitronsyre på, drypp vann over. Skyll godt. Hvit bomull og lin: Fukt. Dypp i kokende løsning av syresalt (1 ts kaliumhydrogenoksalat per 1/2 l vann). Skyll godt. Nøytraliser i sodavann. Gjenta til flekken er borte. Ved bruk av rustfjerner, følg bruksanvisningen.
Rødvin Se frukt
Saft Se frukt
Saus Se fett
Sennep Gulbrun, delvis absorbert Bruk absorberende underlag. Trykk white spirit mot flekken. Gni med flytende vaskemiddel. Skyll godt. Hvis flekken ikke forsvinner, fjern som fargeflekk.
Sjokolade Skrap vekk fast stoff. Ny flekk fjernes som melkeflekk. Gammel flekk behandles som fargeflekk.
Skismøring Seig flekk utenpå stoffet Mørk flekk: Se asfalt. Lys flekk: Skrap av det som er løst. Legg ned mot absorberende underlag. Fukt med white spirit.
Skokrem Fettaktig, farget Bruk white spirit. Trykk mot absorberende underlag. Hvis ikke flekken nå forsvinner, fjernes den som kvaeflekk.
Sot Svart, matt flekk utenpå stoffet Vaskbare stoffer: Drypp på en dråpe konsentrert oppvaskmiddel. Gni lett med baksiden av en skje eller lignende. Skyll ut smøremiddelet. Flekkrest fjernes med salmiakk eller vaskemiddelløsning.
Stearin Stiv flekk utenpå stoffet Kjøl med isbiter i en plastpose eller legg plagget i fryseboksen. Brekk bort så mye som mulig. Stearinrester fjernes så ved å fukte med white spirit. Se fett. Eventuell fargerest kan fjernes med sprit. Se farge.
Svette

Vaskbare stoffer: Vask i enzymholdig vaskemiddel, eller fukt flekken med eddik eller 1 spiseskje salmiakk til 1 dl vann. Unngå vaskemidler med protease på ull og silke. Hvilken av disse to fremgangsmåtene som virker, må du prøve deg frem med. Skyll godt etterpå.

Stoffer som tåler bleking: Se svidde flekker.

Svidde flekker Alle stoffer unntatt acetat og triacetat: Fukt med 7 % eddik. Tørk i solen. Skyll. Hvit bomull, ull og silke: Se farge. Hvit ull: Kan gnis lett med sandpapir på svakt svidde flekker.
Syre Avblekt Skyll. Nøytraliser med salmiakk i vann, boraksløsning eller såpevann. Skyll.
Te Se kaffe
Tjære Se asfalt
Tomatketsjup Rødlig-brunlig, delvis absorbert Børst bort alt løst, ellers som fruktflekk.
Tran Myk, gul med karakteristisk lukt

Ny flekk: Se fett. Vaskbare stoffer: Vask tøyet. Salmiakk hjelper til å fjerne lukten. Skyll.

Gammel flekk, vaskbare stoffer: Dypp i white spirit. La ligge et par timer. Vask i så varm vaskemiddelløsning som mulig. Skyll. Smør inn med olje. La ligge i omtrent 10 minutter. Skyll i white spirit og deretter varmt vaskevann. Gjenta om nødvendig.

Trykksverte Mørke flekker Se asfalt
Tusj Kan være vanskelig å fjerne Se farge
Tyggegummi Grå, klebrig flekk utenpå stoffet Kan fryses, og tyggegummien brekkes da av. Fukt godt med terpentin eller white spirit. Skrap av løsnet tyggegummi. For å fjerne de siste restene dyppes flekken i løsningsmiddelet.
Urin Gulaktig, absorbert

Vaskbare stoffer: La flekken ligge i en lunken løsning av enzymholdig vaskemiddel. Unngå vaskemidler med protease på ull og silke.

Alle stoffer unntatt acetat og triacetat: Skyll godt. Dypp i eddik. Skyll igjen. Nøytraliser med salmiakk. Skyll godt. Flekkrest fjernes som fargeflekk.

Vann

Fukt med vann. Trykk mot absorberende underlag. Liten flekk tørkes ved hjelp av håndvarmen. Stor flekk strykes tørr mellom to absorberende lag.

Fløyel, filthatter: Fukt med vann. Gni lett med en klut dyppet i salmiakk. Holdes til slutt over vanndamp.

Vin Se frukt
Øl

Gni med lunkent vann. Stryk tørt.

Vaskbare stoffer: La flekkene ligge i en løsning av enzymholdig vaskemiddel. Unngå vaskemidler med protease på ull og silke. Skyll.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Klepp, Ingun Grimstad & Tobiasson, Tone Skårdal (2019). Lettstelt. Rene klær med lite arbeid og miljøbelastning. Oslo: Solum Bokvennen.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg