stearin

Stearin er et fast fettstoff uten lukt og smak. Stearin brukes blant annet til produksjon av stearinlys.

Faktaboks

Uttale
stearˈin
Etymologi

av gresk ‘talg’

Også kjent som

tristearin

Sammen med palmitin og olein utgjør stearin hovedbestanddelen i de fleste typer animalsk og vegetabilsk fett, for eksempel talg og kakaofett.

Når slike fett-typer blir smeltet og deretter avkjølt, vil olein delvis kunne fjernes ved utpresning (oleomargarin), mens en fast masse som vesentlig består av stearin og palmitin blir igjen.

Anvendelse

Stearin brukes blant annet til fabrikasjon av stearinlys. Lys av ren stearin blir for sprø, derfor tilsettes gjerne fast parafin (parafinvoks). Tidligere brukte man lys av bare parafin, men slike lys blir for bløte.

Kjemisk sammensetning

Stearin er glyserolester av stearinsyre og har kjemisk formel (C17H35COO)3C3H5. Smeltepunktet er 72 °C.

Fremstilling

Stearin fremstilles ved katalytisk hydrogenering av oljer, eller av stearinsyre og glyserol i nærvær av Al2O3.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg