Stearin er et fast fettstoff uten lukt og smak. Stearin brukes blant annet til produksjon av stearinlys.

Sammen med palmitin og olein utgjør stearin hovedbestanddelen i de fleste typer animalsk og vegetabilsk fett, for eksempel talg og kakaofett.

Når slike fett-typer blir smeltet og deretter avkjølt, vil olein delvis kunne fjernes ved utpresning (oleomargarin), mens en fast masse som vesentlig består av stearin og palmitin blir igjen.

Stearin brukes blant annet til fabrikasjon av stearinlys. Lys av ren stearin blir for sprø, derfor tilsettes gjerne fast parafin (parafinvoks). Tidligere brukte man lys av bare parafin, men slike lys blir for bløte.

Stearin er glyserolester av stearinsyre og har kjemisk formel (C17H35COO)3C3H5. Smeltepunktet er 72 °C.

Stearin fremstilles ved katalytisk hydrogenering av oljer, eller av stearinsyre og glyserol i nærvær av Al2O3.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.