Aceton, (av acet-), propanon, CH3COCH3, en fargeløs væske med en karakteristisk lukt, kokepunkt 56 °C. Det enkleste keton som finnes. Aceton er blandbar med vann i alle forhold og er et godt løsemiddel for mange organiske stoffer. Fremstilles ved oksidasjon av isopropylalkohol (2-propanol) eller butan, ved mikrobiologiske prosesser samt som biprodukt ved fenolfremstilling fra kumen.

Aceton har meget stor og variert anvendelse innen teknikken, både som løsemiddel og som råstoff i syntetisk organisk industri.

Aceton er et av de minst giftige tekniske løsemidlene. Arbeidere som utsettes for store konsentrasjoner av aceton kan likevel bli søvnige og påføres irritasjonsvirkninger i luftveiene. Stoffet er lett hudirriterende og fører til uttørring av huden. Innånding av meget høye luftkonsentrasjoner kan føre til narkose og koma. Langvarig påvirkning av lave luftkonsentrasjoner over flere måneder eller år kan medføre hodepine, tretthet, sår hals og kronisk hoste. Ved ulykker som fører til bevisstløshet eller koma, må den forulykkede umiddelbart bringes til sykehus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.