aceton
Molekylmodell av aceton. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
aceton
Lisens: CC BY SA 3.0
aceton
Strukturformel for aceton
aceton
Lisens: CC BY SA 3.0

Aceton er en fargeløs væske med en karakteristisk lukt og kokepunkt ved 56 °C. Den har kjemisk formel CH3COCH3.

Faktaboks

Også kjent som

propanon

Uttale
asetˈon
Kjemisk formel

CH3COCH3

Aceton er det enkleste ketonet som finnes. Aceton er blandbar med vann i alle forhold og er et godt løsemiddel for mange organiske stoffer. Væsken fremstilles ved oksidasjon av isopropylalkohol (2-propanol) eller butan, ved mikrobiologiske prosesser samt som biprodukt ved fenolfremstilling fra kumen.

Bruk

Aceton har meget stor og variert bruk innen teknikken, både som løsemiddel og som råstoff i syntetisk organisk industri.

Virkning på kroppen

Aceton er et av de minst giftige tekniske løsemidlene. Arbeidere som utsettes for store konsentrasjoner av aceton kan likevel bli søvnige og påføres irritasjonsvirkninger i luftveiene. Stoffet er lett hudirriterende og fører til uttørring av huden. Innånding av meget høye luftkonsentrasjoner kan føre til narkose og koma.

Langvarig påvirkning av lave luftkonsentrasjoner over flere måneder eller år kan medføre hodepine, tretthet, sår hals og kronisk hoste. Ved ulykker som fører til bevisstløshet eller koma, må den forulykkede umiddelbart bringes til sykehus.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

aceton
Systematisk navn
propan-2-on (gjeldende IUPAC-navn)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg