aceton

Strukturformel for aceton
aceton av . CC BY SA 3.0
Molekylmodell av aceton. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
aceton av . CC BY SA 3.0

Aceton, (av acet-), propanon, CH3COCH3, en fargeløs væske med en karakteristisk lukt, kokepunkt 56 °C. Det enkleste keton som finnes. Aceton er blandbar med vann i alle forhold og er et godt løsemiddel for mange organiske stoffer. Fremstilles ved oksidasjon av isopropylalkohol (2-propanol) eller butan, ved mikrobiologiske prosesser samt som biprodukt ved fenolfremstilling fra kumen.

Faktaboks

Uttale
acetˈon

Bruk

Aceton har meget stor og variert anvendelse innen teknikken, både som løsemiddel og som råstoff i syntetisk organisk industri.

Virkning på organismen

Aceton er et av de minst giftige tekniske løsemidlene. Arbeidere som utsettes for store konsentrasjoner av aceton kan likevel bli søvnige og påføres irritasjonsvirkninger i luftveiene. Stoffet er lett hudirriterende og fører til uttørring av huden. Innånding av meget høye luftkonsentrasjoner kan føre til narkose og koma. Langvarig påvirkning av lave luftkonsentrasjoner over flere måneder eller år kan medføre hodepine, tretthet, sår hals og kronisk hoste. Ved ulykker som fører til bevisstløshet eller koma, må den forulykkede umiddelbart bringes til sykehus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg