Hydrogenperoksid er en kjemisk forbindelse som blant annet brukes som blekemiddel. Det er et sterkt oksidasjonsmiddel. Den kjemiske formelen er H2O2.

Stoffet er tilgjengelig på apotek som en vannløsning med 3 prosent hydrogenperoksid. Det finnes mer konsentrerte løsninger. Disse bør behandles med stor forsiktighet, da hydrogenperoksid reagerer med huden.

Som figuren viser, er ikke det frie H2O2-molekylet plant. O-O-avstanden er 148 pm, H-O-avstanden er 95 pm, H-O-O-vinkelen er 95° og vinkelen H-O-O-H er 120°.

Barrieren som hindrer rotasjon om O-O-bindingen er liten, så i natriumoksalatperhydrat er molekylet plant.

Hydrogenperoksid dekomponerer lett i hvilken som helst basisk løsning:

2H2O2(aq) →2H2O(l) + O2(g)

Løsningene forhindres fra dekomponering ved tilsetting av stabilisator.

Tidligere ble H2O2 fremstilt av bariumperoksid ved behandling med svovelsyre. Nå fremstilles hydrogenperoksid fra hydrogen og oksygen ved bruk av katalysator.

Hydrogenperoksid har tre hovedbruksområder:

Som et mildt oksidasjonsmiddel brukes H2O2 som blekemiddel for ull, hår, tenner, silke, papir, oppgradering av gamle oljemalerier med svertede blypigmenter med mer. Det brukes også medisinsk som antiseptisk middel, og som oksidasjonsmiddel i kjemisk industri. Fordelen med hydrogenperoksid i denne sammenheng er at reaksjonsproduktene er vann og oksygen.

Som reduksjonsmiddel benyttes H2O2 som «antiklor», det vil si at det fjerner rester av klor eller hypokloritt fra kraftige blekeprosesser. Det brukes videre til storskalaproduksjon av organiske peroksosyrer.

Sammen med natriumpermanganat er hydrogenperoksid brukt som drivstoff for torpedoer og raketter. Det ble brukt under andre verdenskrig sammen med hydrazin som drivstoff i raketter, torpedoer og ubåter.

Grenseverdi for H2O2 i arbeidsmiljøatmosfære er 1,4 mg/m3.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.