Hydrogenperoksid, tidligere kalt vannstoffperoksid, H2O2, en viktig teknisk forbindelse, og et sterkt oksidasjonsmiddel. Selges bl.a. i 3 og 30 prosents vannløsning.

Hydrogenperoksid foreligger normalt i vandig løsning (inntil 91 vektprosent H2O2). Det dekomponerer lett i base, 2H2O2→2H2O + O2, og ved tilstedeværelse av visse katalysatorer. Løsningene forhindres fra dekomponering ved tilsetting av stabilisator.

Hydrogenperoksid, og andre peroksider, har en kovalent binding mellom oksygenatomene som gjør at oksygenet får oksidasjonstallet –1. Hydrogenperoksid er den eneste allment kjente forbindelse hvor oksygen har et annet oksidasjontall enn –2. H–O–O–H danner en kjede hvor O–O–H-vinkelen er ca. 95°, og de to vinklene danner plan med en dihedervinkel på ca. 120°.

Tidligere ble H2O2 fremstilt av bariumperoksid ved behandling med svovelsyre. Inntil nylig ble mesteparten av kommersiell H2O2 fremstilt ved destillasjon og hydrolyse av ammoniumperoksodisulfatløsninger, som fås ved elektrolyse av ammoniumsulfat i svovelsyre. Nå fremstilles hydrogenperoksid fra hydrogen og oksygen ved bruk av katalysator.

Hydrogenperoksid har tre hovedbruksområder, som oksidasjonsmiddel, reduksjonsmiddel og som reagens for dannelse av peroksider. Som et mildt oksidasjonsmiddel brukes H2O2 som blekemiddel for ull, hår, tenner, silke, papir, oppgradering av gamle oljemalerier med svertede blypigmenter m.m. I medisinsk bruk som antiseptisk middel. Det benyttes som oksidasjonsmiddel i kjemisk industri. Fordelen med hydrogenperoksid i denne sammenheng er at reaksjonsproduktene er vann og oksygen.

Som reduksjonsmiddel benyttes H2O2 som «antiklor», dvs. at det fjerner rester av klor eller hypokloritt fra kraftige blekeprosesser. Det brukes videre til storskala produksjon av organiske peroksosyrer.

Sammen med natriumpermanganat er hydrogenperoksid brukt som drivstoff for torpedoer og raketter. Det ble under den annen verdenskrig brukt sammen med hydrazin som drivstoff i raketter, torpedoer og ubåter.

Grenseverdi for H2O2 i arbeidsmiljøatmosfære er 1,4 mg/m3.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.