Hydrogenperoksid (H2O2) er et sterkt oksidasjonsmiddel som er tilgjengelig på apotek som en vannløsning med 3 % hydrogenperoksid. Mer konsentrerte løsninger finnes. De bør behandles med stor forsiktighet da hydrogenperoksid reagerer med huden.

Det frie H2O2-molekylet er ikke plant som vist i figuren. O-O-avstanden er 148 pm, H-O avstanden er 95 pm, H-O-O vinkelen er 95 pm og vinkelen H-O-O-H er 120o. Barrieren som hindrer rotasjon om O-O bindingen er liten så i natriumoksalatperhydrat er molekylet plant.

Hydrogenperoksid dekomponerer lett i basisk løsning av nesten alt mulig:

2H2O2(aq) →2H2O(l) + O2(g)

Løsningene forhindres fra dekomponering ved tilsetting av stabilisator.

Tidligere ble H2O2 fremstilt av bariumperoksid ved behandling med svovelsyre. Nå fremstilles hydrogenperoksid fra hydrogen og oksygen ved bruk av katalysator.

Hydrogenperoksid har tre hovedbruksområder, som oksidasjonsmiddel, reduksjonsmiddel og som reagens for dannelse av peroksider. Som et mildt oksidasjonsmiddel brukes H2O2 som blekemiddel for ull, hår, tenner, silke, papir, oppgradering av gamle oljemalerier med svertede blypigmenter m.m. I medisinsk bruk som antiseptisk middel. Det benyttes som oksidasjonsmiddel i kjemisk industri. Fordelen med hydrogenperoksid i denne sammenheng er at reaksjonsproduktene er vann og oksygen.

Som reduksjonsmiddel benyttes H2O2 som «antiklor», dvs. at det fjerner rester av klor eller hypokloritt fra kraftige blekeprosesser. Det brukes videre til storskala produksjon av organiske peroksosyrer.

Sammen med natriumpermanganat er hydrogenperoksid brukt som drivstoff for torpedoer og raketter. Det ble under den annen verdenskrig brukt sammen med hydrazin som drivstoff i raketter, torpedoer og ubåter.

Grenseverdi for H2O2 i arbeidsmiljøatmosfære er 1,4 mg/m3.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.