Sandpapir

Sandpapir der finheten (P80) er trykket på baksiden.

Av .
Lisens: public domain

Sandpapir er sterkt papir der den ene siden er belagt med et abrasivt materiale i form av små korn av glass, kvartssand eller lignende. Den viktigste anvendelsen av sandpapir er til pussing og polering av tre og metall.

Faktaboks

Også kjent som
smergelduk

Kornene som brukes kan være av ulik finhetsgrad. Finhetsgraden bestemmes av den gjennomsnittlige korndiameteren. Jo mindre korn desto større finhet. Tidligere ble finheten angitt i en skala fra 0 til 5, der 0 sto for den største finheten. Sandpapir med den største grovheten ble merket med 5.

I dag er det mest vanlig å angi finheten på en skala som avledes av gjennomsnittlig kornstørrelse. For eksempel regnes sandpapir med finhet på 40 (merket med P40) som et grovt sandpapir, mens en finhet på 180 (P180) er en forholdsvis høy grad av finhet. Tallet er et mål på antall masker som brukes per kvadrattomme for å sile ut kornene som brukes på sandpapiret.

Når man bruker et nett, som på hver kvadrattomme har 40×40 = 1600 masker, til å sile ut de korn som skal sitte på sandpapiret, får man korn med en gjennomsnittlig diameter på 425 μm (mikrometer). Sandpapiret får da en finhet på 40 (P40).

Om man i stedet bruker flere masker, får man et mer finmasket nett med en mindre maskevidde. Da er det kun mindre korn som slipper gjennom. Hvis antall masker er 180×180 = 32 400, blir gjennomsnittlig korndiameter 82 μm. Sandpapir med denne finhet er merket med P180.

Bruk

Valg av finhet er avhengig av oppgaven som skal utføres og materialet som skal behandles. For sliping av trevirke vil det være naturlig å starte med et grovt sandpapir, for eksempel med finhet 40. Den siste finpussen gjøres ofte med finhet 180. For lett sliping mellom malingsstrøk blir det anbefalt å bruke kornstørrelse mellom 180 og 240. For ekstra krav til overflaten kan 400- eller 600-sandpapir benyttes, mens for å få en ekstra fin avslutning benyttes 1200-sandpapir.

For sliping av metall brukes gjennomgående en høyere grad av finhet. Til å fjerne grove ujevnheter anbefales finhet 280 til 600, avhengig av grovheten. Mindre merker kan glattes ut med finhet 800 til 1200, mens for polering anbefales finhet 1500 til 14 000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg