White spirit er en fargeløs væske med karakteristisk lukt som blant annet brukes til å rense pensler som er brukt til oljemaling, rense oljeflekker fra tøy og til å avfette overflater.

White spirit er et organisk løsemiddel og er ikke løselig i vann. Det fremstilles fra petroleum og består av en blanding av alkaner (parafiner), sykloalkaner (naftener) og aromatiske hydrokarboner. Aromatinnholdet utgjør vanligvis 15–20 prosent. Massetettheten er 0,78 g/cm3 ved 20 °C.

White spirit er brannfarlig. Mens koketemperaturen ligger i området 155–190 °C, er flammepunktet bare 30–50 °C for vanlig white spirit. Varianter med lavere og høyere flammepunkt finnes, dessuten finnes det spesialkvaliteter der aromatene er fjernet.

White spirit har en rekke anvendelser, blant annet som tynner eller løsemiddel for olje- og alkydmalinger. Malingsrester synker ofte til bunns i væsken, og dermed kan man filtrere bort eller fjerne disse, slik at løsemiddelet kan brukes på nytt. På grunn av brann og helsefare erstattes white spirit i en del tilfeller med såpebaserte rensemidler. White spirit kan også brukes som avfettingsmiddel for metaller og rensevæske for tøy.

White spirit er helseskadelig. Kort, direkte kontakt med hud er vanligvis ufarlig, men gjentatt eksponering kan gi tørr og oppsprukken hud med utslett (dermatitt). Å svelge white spirit er svært farlig, spesielt dersom noe kommer i luftveiene og forårsaker alvorlige lungeskader. Langtidseksponering for white spirit i dampform kan blant annet føre til skader på sentralnervesystemet. White spirit skal behandles som spesialavfall.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.