white spirit

White spirit er en fargeløs væske med karakteristisk lukt som blant annet brukes til å rense pensler som er brukt til oljemaling, rense oljeflekker fra tøy og til å avfette overflater. White spirit er helseskadelig, spesielt hvis man får det i lungene.

Faktaboks

Uttale
engelsk uttale: wait spˈirit, vanlig norsk uttale: vˈaisprit
Etymologi
engelsk ‘hvit sprit’
Også kjent som

malerterpentin, mineralterpentin

Fremstilling og egenskaper

White spirit er et organisk løsemiddel og er ikke løselig i vann. Det fremstilles fra petroleum og består av en blanding av alkaner (parafiner), sykloalkaner (naftener) og aromatiske hydrokarboner. Aromatinnholdet utgjør vanligvis 15–20 prosent. Massetettheten er 0,78 g/cm3 ved 20 °C.

White spirit er brannfarlig. Mens koketemperaturen ligger i området 155–190 °C, er flammepunktet bare 30–50 °C for vanlig white spirit. Varianter med lavere og høyere flammepunkt finnes, dessuten finnes det spesialkvaliteter der aromatene er fjernet.

Bruk

White spirit har en rekke bruksområder, blant annet som tynner eller løsemiddel for olje- og alkydmalinger. Malingsrester synker ofte til bunns i væsken, og dermed kan man filtrere bort eller fjerne disse, slik at løsemiddelet kan brukes på nytt. På grunn av brannfare og helsefare erstattes white spirit i en del tilfeller med såpebaserte rensemidler. White spirit kan også brukes som avfettingsmiddel for metaller og rensevæske for tøy.

Helseeffekter

Kort, direkte kontakt med hud er vanligvis ufarlig, men gjentatt eksponering kan gi tørr og oppsprukken hud med utslett (dermatitt). Å svelge white spirit er derimot svært farlig, spesielt dersom noe kommer i luftveiene, da dette kan forårsake alvorlige lungeskader. Langtidseksponering for white spirit i dampform kan blant annet føre til skader på sentralnervesystemet. Blandingsforholdet mellom de aromatiske og alifatiske hydrokarbonene har betydning for helserisikoen og brannfaren. Normene for tillatt eksponering i arbeidsmiljø er lavere for høyaromatisk enn for lavaromatisk white spirit. White spirit skal behandles som spesialavfall.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg