Vedlikeholdsmerking er standardisert merking av tekstilprodukter. Det er i Norge påbudt å merke klær og tekstiler for salg med hvordan de skal vedlikeholdes. Dette skal gjøres med internasjonale symboler som sikrer at vaskeanvisningen er forståelig på tvers av landegrenser. Reglene for merking er nedfelt i forskrift om vedlikeholdsmerking.

Tekstilene skal merkes med en metode for rengjøring som sikrer at de blir rene og samtidig beholder sine egenskaper. Merkingen skal være varig og gi opplysninger om hvilken behandling produktet tåler når det gjelder vask, stryking, rensing, tørking og lignende. Den skal også gi advarsel mot behandling produktet ikke tåler. Hvis produktet må vaskes separat for å unngå fargesmitting til andre plagg, skal dette oppgis.

Plagg som ikke vil gi normal nytte og tilfredsstillelse ved vask eller rens, skal merkes «kan ikke rengjøres». Standarden som er knyttet til forskriften angir hvor mye ulike plagg og tekstiler kan krympe før dette må angis spesielt på vaskeanvisningen. For enkelte svært små eller tynne tekstiler eller der merkingen blir betraktet som en ulempe, er det unntak fra påbudet. For disse tekstilene skal vaskeanvisning finnes på emballasje eller lignende. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.