Vedlikeholdsmerking

Vedlikeholdsmerking

Av /Store norske leksikon ※.

Vedlikeholdsmerking er standardisert merking av tekstilprodukter. Det er i Norge påbudt å merke klær og tekstiler for salg med hvordan de skal vedlikeholdes. Dette skal gjøres med internasjonale symboler som sikrer at vaskeanvisningen er forståelig på tvers av landegrenser. Reglene for merking er nedfelt i forskrift om vedlikeholdsmerking.

Faktaboks

Også kjent som

symbolmerking

Tekstilene skal merkes med en metode for rengjøring som sikrer at de blir rene og samtidig beholder sine egenskaper. Merkingen skal være varig og gi opplysninger om hvilken behandling produktet tåler når det gjelder vask, stryking, rensing, tørking og lignende. Den skal også gi advarsel mot behandling produktet ikke tåler. Hvis produktet må vaskes separat for å unngå fargesmitting til andre plagg, skal dette oppgis.

Plagg som ikke vil gi normal nytte og tilfredsstillelse ved vask eller rens, skal merkes «kan ikke rengjøres». Standarden som er knyttet til forskriften angir hvor mye ulike plagg og tekstiler kan krympe før dette må angis spesielt på vaskeanvisningen. For enkelte svært små eller tynne tekstiler eller der merkingen blir betraktet som en ulempe, er det unntak fra påbudet. For disse tekstilene skal vaskeanvisning finnes på emballasje eller lignende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg