proteolytiske enzymer

Proteolytiske enzymer, proteaser, hydrolytiske enzymer som katalyserer spaltningen av peptidbindinger i proteiner. Spaltningsproduktene er peptider og aminosyrer. Proteolytiske enzymer inndeles vanligvis i eksopeptidaser og endopeptidaser.

Faktaboks

Uttale
proteolˈytiske enzymer

Eksopeptidaser

Eksopeptidaser spalter peptidbindinger i enden av peptidkjeden, dvs. de spalter av ende-aminosyren. Karboksypeptidaser virker i karboksyl-, aminopeptidaser i amino-enden av peptidkjedene. De foretrukne substrater for eksopeptidaser er mindre proteinfragmenter, oligopeptider; de kalles derfor også ofte peptidaser. Dipeptidaser katalyserer spaltningen av dipeptider i to aminosyrer.

Endopeptidaser

Endopeptidaser bryter ned proteiner ved til dels spesifikt å katalysere spaltningen av visse av peptidbindingene inne i proteinkjeden. Endopeptidasene virker fortrinnsvis på høyere polypeptider og proteiner og kalles derfor ofte proteinaser. Til endopeptidasene hører de ekstracellulære fordøyelsesenzymene pepsin, trypsin og kymotrypsin, og intracellulære proteolytiske enzymer som kalles katepsiner.

Forekomst

Proteolytiske enzymer spiller en viktig rolle i naturen, og de fleste celler og organismer inneholder proteolytiske enzymer. Det kjennes en rekke proteolytiske enzymer fra planter, f.eks. papain fra Papaya carica. Studiet av proteolytiske enzymer har hatt stor betydning for forståelsen av enzymers struktur og virkemekanisme generelt.

Anvendelse

Proteolytiske enzymer anvendes industrielt i osteproduksjon, til mørning av kjøtt, og i vaskemidler.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg