Proteolytiske enzymer er hydrolytiske enzymer som katalyserer spaltningen av peptidbindinger i proteiner. Spaltningsproduktene er peptider og aminosyrer. Proteolytiske enzymer inndeles vanligvis i eksopeptidaser og endopeptidaser.

Faktaboks

Uttale
proteolˈytiske ensymer
Også kjent som

proteinaser, proteaser

Proteolytiske enzymer spiller en viktig rolle i naturen, og de fleste celler og organismer inneholder proteolytiske enzymer. Det kjennes en rekke proteolytiske enzymer fra planter, for eksempel papain fra Papaya carica. Studiet av proteolytiske enzymer har hatt stor betydning for forståelsen av enzymers struktur og virkemekanisme generelt.

Eksopeptidaser

Eksopeptidaser spalter peptidbindinger i enden av peptidkjeden, det vil si de spalter av ende-aminosyren. Karboksypeptidaser virker i karboksyl-enden av peptidkjedene, mens aminopeptidaser virker i amino-enden av peptidkjedene.

De foretrukne substratene for eksopeptidaser er mindre proteinfragmenter, oligopeptider; de kalles derfor også ofte peptidaser. Dipeptidaser katalyserer spaltningen av dipeptider i to aminosyrer.

Endopeptidaser

Endopeptidaser bryter ned proteiner ved til dels spesifikt å katalysere spaltningen av visse av peptidbindingene inne i proteinkjeden. Endopeptidasene virker fortrinnsvis på høyere polypeptider og proteiner og kalles derfor ofte proteinaser.

Til endopeptidasene hører de ekstracellulære fordøyelsesenzymene pepsin, trypsin og kymotrypsin, og intracellulære proteolytiske enzymer som kalles katepsiner.

Bruk

Proteolytiske enzymer brukes industrielt i osteproduksjon, til mørning av kjøtt og i vaskemidler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg