gomlere

Gomlere. Nibåndbeltedyr. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Maurslukere. Kjempemaursluker (tamanoar), den mest kjente av maurslukerne. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Dovendyr. Trefingret dovendyr av slekten Bradypus. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Gomlere er en overorden av pattedyr med 38 arter, hvorav seks er dovendyr, ti maurslukere og 22 beltedyr. De finnes i Sør- og Mellom-Amerika.

Faktaboks

Også kjent som

Xenarthra

Systematikk

Gomlerne er delt i to hovedgrupper:

  1. Orden Cingulata, som inkludere alle beltedyr. Disse har et ryggskjold bestående av benplater.
  2. Orden Pilosa, som inkludere maurslukere og dovendyr. Pilosa betyr hårete, og alle dyrene i denne ordenen har kraftig pels. Det er to underordner: Vermilingua (som betyr ormetunger), bestående av maurslukere, og Folivora (som betyr løvspisere), bestående av dovendyr.

Funn av fossiler viser at mangfoldet var mye større tidligere og omfattet arter som kjempedovendyr og kjempebeltedyr.

Beskrivelse

Utseendemessig er gomlerne temmelig ulike, men de deler flere særegne fysiologiske trekk. Leddene som forbinder knoklene i den nedre delen av ryggraden er utypiske i forhold til de hos andre pattedyr (det latinske navnet Xenarthra betyr 'fremmede ledd'). Dette bidrar til å forsterke forbindelsen mellom ryggsøylen og bekkenbenet, noe som er antatt å være en fordel når dyrene graver med forbena.

Gomlerne ble tidligere kalt «Edentata», som betyr tannløs, men det er bare maurslukerne som fullstendig mangler tenner. Beltedyr og dovendyr kan ha ulikt antall tenner som mangler emalje, men som vokser hele livet. Sammenlignet med andre pattedyr på samme størrelse har gomlerne usedvanlig lavt stoffskifte. Dette gjør at de har lav kroppstemperatur og er lite energiske.

Utbredelse

Gomlerne har sin opprinnelse i Sør-Amerika, der mesteparten av både nålevende og utdødde arter finnes. Man har funnet fossiler fra mer enn 200 utdødde slekter, der de eldste er datert tilbake til tidsepoken paleocene (65,5–55,8 millioner år siden).

Den eneste gomlerarten som finnes utenfor Latin-Amerika er nibåndbeltedyr, Dasypus novemcinctus, som også finnes i sørlige deler av USA. De utdødde artene hadde et langt større utbredelsesområde som strakk seg nord til Alaska.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg