Klezmermusikere
Klezmermusikere i Ukraina spiller ved brudgommens ankomst til bryllupet, 1925.
Av /YIVO ENCYCLOPEDIA.
Klezmer
Klezmer-gruppe spiller ved Jødisk museum i Krakow.
Klezmer
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Klezmer er en musikktradisjon som har sitt opphav blant askenasiske jøder i Sentral- og Øst-Europa. Musikkformen oppsto opprinnelig som akkompagnement til dans ved bryllup og andre fester. Klezmer har mottatt påvirkning fra romfolkenes (sigøynernes) musikk og rumensk musikk. Jiddisk-talende jødiske innvandrere brakte på slutten av 1800-tallet klezmermusikken med seg til USA, hvor den ble videreutviklet under påvirkning av jazz. En egen klezmertradisjon har også utviklet seg i Israel.

Faktaboks

Etymologi
av hebraisk kley zemer, ‘musikkinstrumenter’

En typisk klezmer-besetning omfatter treblåsere (fløyte, klarinett), strykere (fiolin, cello, kontrabass), messing- (trombone) og rytmeinstrumenter, ofte supplert av instrumentet cimbalom (hakkebrett).

Rytmen i klezmer bygger på dansemusikk, men som i rom-musikken kan tempoet variere innen en melodi. Det kan være langsomme melankolske partier og gjerne en gradvis økning til maksimalt tempo mot slutten. I klezmerframføringer er det rom for å briljere med solistisk improvisasjon, noe den berømte klarinettisten Giora Feidman er et godt eksempel på.

Musikken i musikalen Spelemann på taket (Fiddler on the roof) er basert på klezmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg