klezmer

Klezmermusikere i Ukraina spiller ved brudgommens ankomst til bryllupet, 1925.
Av /YIVO ENCYCLOPEDIA.
Klezmer-gruppe spiller ved Jødisk museum i Krakow.
Klezmer
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Klezmer er en musikktradisjon som har sitt opphav blant askenasiske jøder i Sentral- og Øst-Europa. Musikkformen oppsto opprinnelig som akkompagnement til dans ved bryllup og andre fester. Klezmer har mottatt påvirkning fra romfolkenes (sigøynernes) musikk og rumensk musikk. Jiddisk-talende jødiske innvandrere brakte på slutten av 1800-tallet klezmermusikken med seg til USA, hvor den ble videreutviklet under påvirkning av jazz. En egen klezmertradisjon har også utviklet seg i Israel.

Faktaboks

Etymologi
av hebraisk kley zemer, ‘musikkinstrumenter’

En typisk klezmer-besetning omfatter treblåsere (fløyte, klarinett), strykere (fiolin, cello, kontrabass), messing- (trombone) og rytmeinstrumenter, ofte supplert av instrumentet cimbalom (hakkebrett).

Rytmen i klezmer bygger på dansemusikk, men som i rom-musikken kan tempoet variere innen en melodi. Det kan være langsomme melankolske partier og gjerne en gradvis økning til maksimalt tempo mot slutten. I klezmerframføringer er det rom for å briljere med solistisk improvisasjon, noe den berømte klarinettisten Giora Feidman er et godt eksempel på.

Musikken i musikalen Spelemann på taket (Fiddler on the roof) er basert på klezmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg