Theodor Herzl

Faktaboks

Uttale
hˈertsəl
Theodor Herzl
Theodor Tivadar Herzl
Født
2. mai 1860
Død
3. juli 1904
Fødested
Pest, (nå Budapest) Keiserdømmet Østerrike (nå Ungarn)
Dødssted
Reichenau an der Rax, Østerrike-Ungarn (nå Østerrike)
Theodor Herzl, født i Ungarn, jødisk forfatter, grunnleggeren av den sionistiske bevegelse. Virket som jurist, forfatter og journalist. Foto fra circa 1900.
Theodor Herzl av . Falt i det fri (Public domain)

Theodor Herzl, født i Ungarn, jødisk forfatter, grunnleggeren av den sionistiske bevegelse. Virket som jurist, forfatter og journalist. Under inntrykk av jødeforfølgelsene og den voksende antisemittisme i Vest- og Mellom-Europa (Dreyfus-affæren i Frankrike) ble han overbevist om nødvendigheten av å opprette en jødisk stat; et jødisk nasjonalhjem i Palestina.

Sine ideer og forslag fremsatte han i bøkene Der Judenstaat (1896, norsk utgave: Jødestaten, 2005) og Altneuland (1902). Av hans øvrige verker kan nevnes Das Palais Bourbon (1895); Tagebücher (3 bd., 1922–23); Gesammelte zionistische Schriften (5 bd., 1922–35). I 1897 kalte han den første sionistiske verdenskongress sammen i Basel, hvor det ble dannet en sionistisk verdensorganisasjon med ham som dens første president. Herzl førte deretter en rekke forhandlinger med europeiske statsoverhoder og politikere, den tyrkiske sultan og pavestolen om opprettelsen av jødestaten, uten resultat.

I 1949 ble hans jordiske levninger overført til Jerusalem.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg