Mizrahim er en fellesbetegnelse på jøder med opprinnelse i Midtøsten, Jemen, Kaukasus, samt andre jødiske samfunn i Asia, der medlemmene opprinnelig kom fra for eksempel Baghdad eller Iran.
Faktaboks
- Uttale
- misrahim
- Etymologi
- av hebraisk ‘øst’
- Også kjent som
- edot hamizrah, «østlige» eller «orientalske» jøder
Oftest regnes også jøder fra land som Marokko, Algerie og Tunisia som mizrahim, selv om landene ikke ligger i øst, og den jødiske befolkningen der besto av en blanding av den opprinnelige jødiske befolkningen og sefarder fra Den iberiske halvøy. Betegnelsen ble vanlig i Israel, for å betegne alle jøder fra muslimske land.
Når man snakker om verdens jødiske befolkning i religiøs sammenheng, er det likevel vanlig å regne med to hovedgrupper, askenaser og sefarder. Grunnen er at de østlige samfunnenes religiøse tradisjoner i dag ligger nærmest opp til den sefardiske. Forskjellene mellom askenasisk og sefardisk tradisjon dreier seg om en noe forskjellig tolkning av den religiøse loven, halakha, uttalen av hebraisk, ritualene, musikk, mat og leveregler. Den ene av Israels to sjefsrabbinere, den sefardiske, kommer gjerne fra en av de 'østlige' menighetene.
I Etiopia hadde jødene en helt spesiell form for gammel jødedom, men etter immigrasjonen til Israel praktiserer de etiopiske jødene (falashas) nå oftest den sefardiske tradisjonen.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.