Faktaboks

Seattle
Uttale
si:ˈætl
Innbyggertall
737 000 (2020)
Seattle

Nyere høyhusbebyggelse i sentrum av byen. I midten sees det 185 m høye tårnet Space Needle. Foto fra 2014.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Seattle sentrum.

.
Lisens: fri

Seattle er en havneby i delstaten Washington nordvest i USA, beliggende på et eid mellom Puget Sound og Lake Washington. Med 737 000 innbyggere er Seattle delstatens største by. Byen danner sentrum for en hurtigvoksende storbyregion med vel fire millioner innbyggere (US Census, 2020).

Byen Seattle er oppkalt etter høvdingen Seattle (født cirka 1790), som var leder for salish-talende urfolkstammer i Puget Sound-området.

Næringsliv

Flere multinasjonale foretak har hovedkontor i Seattle, blant annet Starbucks og teknologiselskapet Amazon. I forstaden Redmond ligger hovedkontoret for Microsoft Corporation og Nintendos datterselskap i Amerika. Boeing Commercial Airplanes, en divisjon av Boeing, har hovedkontor i forstaden Renton hvor det også produseres fly.

Seattle er en viktig havn for handel med Canada og Asia samt cruisetrafikk til Alaska. Byen har internasjonal lufthavn i havnedistriktet (Seattle–Tacoma) og er endepunkt for flere store jernbanesystemer.

Utdanning og kultur

Av utdanningsinstitusjoner kan nevnes University of Washington, grunnlagt i 1861, Seattle University (katolsk), grunnlagt i 1892 og Seattle Pacific University, grunnlagt i 1891. Byen har både en episkopal og en romersk-katolsk katedral. Det 185 meter høye tårnet Space Needle og byens enskinnebane ble bygd til verdensutstillingen i 1962.

Seattle er vennskapsby med Bergen, og begge byer legger til rette for kulturutveksling. Særlig har bydelen Ballard hatt stor tilstrømming av skandinaviske immigranter. Her ligger torget Bergen Place, innviet av kong Olav i 1975, og National Nordic Museum, et museum over nordisk kultur og innvandringshistorie.

Andre betydelige museer er Seattle Art Museum, Seattle Asian Art Museum, naturhistoriske Burke Museum og vitensenteret Pacific Science Center.

Historie

Seattle ble anlagt i 1853 og vokste ekspansivt mot slutten av 1800-tallet, fra 4000 innbyggere i 1880 til 43 000 innbyggere i 1890 og 81 000 i 1900. Hele bysentrum (Pioneer Square) ble raskt gjenoppbygd etter en storbrann i 1889. I 1893 ble Seattle endestasjon for den transkontinentale jernbanen fra St. Paul i Minnesota. Etter gullfunn i Klondikeelven i 1896 ble Seattle et viktig forsyningssenter og utfartssted for gruvearbeidere under gullrushet. Mange nordmenn bosatte seg i Seattle, blant annet den verdensberømte hundekjøreren Leonhard Seppala.

Seattle avholdt sin første verdensutstilling i 1909. I 1916 ble flyprodusenten Boeing grunnlagt i Seattle. Byen ble hardt rammet under depresjonen i 1930-årene, men ble bragt til velstand igjen under andre verdenskrig, da Boeing ble satt i masseproduksjon av bombeflyene B-17 Flying Fortress og B-29 Superfortress.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg