Olympia (by i USA)

Artikkelstart

Olympia er hovedstaden i delstaten Washington i USA. Den har 52 555 innbyggere (U.S. Census, 2018) og inngår i en større byregion Olympia-Lacey-Tumwater (metropolitan area) med omkring 286 000 innbyggere. Byen ligger på Budd Inlet ved sørenden av Puget Sound, ved utløpet av Deschutes River og ved Capitol Lake omkring 100 kilometer sørvest for Seattle.

Faktaboks

Uttale
olˈympia

Navnet er etter utsikten mot Olympic Mountains på halvøya Olympic Peninsula i nordvest.

Befolkning

83,7 prosent av befolkningen er hvite, 6,0 prosent er asiater, 2,0 prosent er afrikansk-amerikanere og 1,1 prosent er etterkommere av nordamerikanske urfolk. Byen har hatt en økende befolkning bortsett fra en nedgang mellom 1890 og 1900.

Økonomi og kultur

Mange er sysselsatt i delstats- og lokalforvaltning, helsevesen og detaljhandel. Tidligere hadde trelast- og hermetikk-industri stor betydning.

Olympia har ett universitet (Saint Martin's University) og to høyskoler (The Evergreen State College og South Puget Sound Community College).

Byen er et regionalt kunst- og musikksenter med blant annet Washington Center for the Performing Arts med utstillinger og konserter. Arts Walk arrangeres to ganger i året, en av dem samtidig med paraden Procession of the Species i april. Byen har flere teatre, blant annet Capitol Theater der Olympia Film Society (OFS), som arrangerer årlige filmfestivaler, har tilhold. Det er offentlige utstillinger med installasjoner og skulpturer blant annet på State Capitol Campus og ved Percival Landing i havneområdet. The Olympia Farmers Market holder åpent hver lørdag og søndag nesten hele året.

Historie

Nordamerikanske kyststammefolk hadde tilhold i området i flere tusen år før Peter Puget og Den britiske Vancouver-ekspedisjonen kom som de første europeere til området i 1792. En amerikansk ekspedisjon ankom i 1841. De første amerikanske nybyggerne, Levi Lathrop Smith og Edmund Sylvester, slo seg ned der fem år senere og ga stedet navnet Smithster, senere Smithfield, etter dem selv. Sylvester regnes som grunnlegger av byen i 1851, og Olympia ble nytt bynavn samme år. Det første tollhuset ved Puget Sound ble reist i Olympia, som i 1853 ble provisorisk hovedstad i det nyopprettede Washington Territory.

Byens bebyggelse, blant annet med en kinesisk bydel som ikke finnes lenger, vokste i 1850-årene med butikker, hoteller, tørrdokker og båtbyggerier. Olympia ble inkorporert som by i 1859. Samme år begynte området å bli anløpt av den lille dampskipsflåten Puget Sound mosquito fleet. Olympia ble hovedstad da delstaten Washington ble opprettet i 1889.

Den første capitolbygningen åpnet i 1893. Byen vokste og fikk blant annet et operahus, trikkelinjer, nytt hotell og gatebelysning. Bysentrum ble i 1911–1912 utvidet med flere kvartaler, og en dypvannshavn ble anlagt.

Olympias folketall og økonomi vokste da byen ble et senter for tømmerprosessering under første verdenskrig. Boligområder ble bygd sør og vest for byen. Washington State Capitol, som er et kompleks av bygninger, ble fullført i 1928. I byens sentrumsområde ble mange historiske bygninger ødelagt av et jordskjelv i 1949.

Siden 1960-årene har Olympias havneområde mistet mye industri, som sagbruk, kryssfinerfabrikasjon og skipsbygging. På 1960-tallet åpnet flere butikksentrer i Olympia. En storm ødela og skadet flere bygninger i 1962. Deler av Olympia ble rammet av jordskjelv også i 1965 og 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg