Faktaboks

Vancouver
Uttale
vænkˈu:və
Vancouver

Vancouver. Silhuetten av byens moderne forretningsbebyggelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Nyere forretningsbygg ved innseilingen til Vancouver, Canada.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Vancouver er en by på Canadas vestkyst, i provinsen British Columbia, nær grensen mot USA. Byen har 631 486 innbyggere (2016), i storbyregionen er det 2 463 431 innbyggere (2016). Omkring 30 prosent av befolkningen er av kinesisk herkomst.

Vancouver er et viktig finansielt, kommersielt og kulturelt senter. Industrien er variert, og omfatter treforedling, næringsmiddelindustri (blant annet fiskeforedling), verksted- og metallvareindustri, petroleumsraffinering, trykkeri- og forlagsvirksomhet med mer. Byen har også turisme.

Navnet eretter den britiske sjøoffiser George Vancouver (1757–1798).

Samferdsel

Vancouver er en av Canadas varmeste byer i vinterhalvåret, og det faller mye nedbør. Byen har en naturlig og isfri havn, den travleste på Canadas vestkyst, med størstedelen av Canadas utenrikshandel over Stillehavet. Et godt jernbane- og hovedveinett knytter byen til det østlige Canada, og til Seattle (USA). Byen har internasjonal lufthavn og ferge til Vancouver Island. I forbindelse med Expo-86 fikk byen et nytt banenett (Advanced Light Rapid Transport System), med svært hurtig forbindelse mellom forstadsområdene og bysentrum.

Offentlige institusjoner og kultur

Vancouver har to universiteter; Simon Fraser University (1963) i Burnaby og University of British Colombia (1908) vest for bysenteret, med kjent antropologisk museum på universitetsområdet. Dessuten finnes planetarium, maritimt museum, kunstgalleri og flere teatre.

Årlige festivaler er PuSh International Performing Arts Festival i januar, Vancouver Fringe Festival og Vancouver International Film Festival i september.

Bybeskrivelse

Byen ligger i et kupert terreng omkranset av sjøen og høye fjell (Grouse Mountain, 1220 meter over havet, og Mount Seymour, 1455 meter over havet). Det finnes mange parker, blant annet den store Stanley Park (404,9 hektar) med arboret, akvarium og zoologisk hage, og Queen Elizabeth Park, anlagt i et tidligere steinbrudd og med fin utsikt mot bykjernen. Byens Chinatown er, etter San Francisco, Nord-Amerikas største. Gastown er en restaurert del av det gamle bysentrum fra 1880-årene.

Det moderne forretningsstrøket ligger langs Burrard Inlet og False Creek, med en rekke høyhus og kontor- og finansbygninger. Høyeste bygning er Living Shangri-La, 201 meter (62 etasjer). Forstadsområdene består hovedsakelig av moderne villabebyggelse. Nord for Burrard Inlet ligger North Vancouver og West Vancouver, knyttet til sentrum ved broene Lions Gate Bridge og Second Narrows Bridge.

Historikk

Vancouver fikk bystatus i 1886, og utviklet seg, særlig etter åpningen av Panamakanalen (1914), til en viktig utførselshavn for korn og tømmer. Ved 100-årsjubileet i 1986 var Vancouver sete for verdensutstillingen Expo-86 (tema transport og kommunikasjon). Byen var arrangør av vinter-OL i 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg