Etter oppløsningen av Sovjetunionen i 1991 fikk det større betydning enn før at Donbas lå i to republikker. Ved folkeavstemningen om uavhengighet tidligere på året i 1991 hadde nesten 84 prosent i de ukrainske oblastene Donetsk og Luhansk stemt for uavhengighet for Ukraina.
Etter at Ukraina ble selvstendig, møtte den ukrainske nasjonsbyggingspolitikken motbør blant mange av innbyggerne i oblastene Donetsk og Luhansk, som i all hovedsak var russisk-språklige, selv om folketellingen fra 2001 viste at nesten 60 prosent regnet seg som etniske ukrainere. Det utviklet seg regionale strømninger med krav om mer regionalt og lokalt selvstyre for ukrainsk Donbas og byene der. Det ble også stilt krav om at Ukraina ble en føderal stat med selvstyrte regioner. Det ble dessuten stilt krav om lik status for russisk og ukrainsk språk. Ingen av kravene har blitt etterkommet av de ukrainske myndighetene i Kyiv.
Den økonomiske omleggingen på 1990-tallet førte til at mange bedrifter ble nedlagt. Omstillingen med omfattende privatisering ga en liten gruppe oligarker stor makt. Disse har spilt og spiller fremdeles en viktig rolle i ukrainsk politikk. Den tidligere presidenten Viktor Janukovytsj og oligarken Rinat Akhmetov, som begge kommer fra Donbas, regnes som eksempler på ukrainsk oligarkvelde og korrupsjon.
Før Ukraina-krisen i 2014 stod de to oblastene Donetsk og Luhansk for om lag 30 prosent av Ukrainas eksport. Tungindustri som gruvedrift og metallurgi var viktige næringsveier, men også maskinbygging og produksjon av husholdningsvarer som kjøleskap, vaskemaskiner og fjernsyn inngikk. Siden 2017 har det vært forbud i Ukraina mot å kjøpe varer fra de separatist-kontrollerte områdene.
Under Ukraina-krisen i 2014, da president Janukovytsj ble avsatt og måtte flykte, kom det til voldsomme protester i ukrainsk Donbas. Dette utviklet seg til militære trefninger mellom separatistiske opprørsgrupper og ukrainske styrker. Deler av de to oblastene Donetsk og Luhansk ble erobret av opprørerne, og to såkalte folkerepublikker ble opprettet. Siden begge oblastenes hovedbyer, Donetsk og Luhansk, havnet på separatistenes side, har administrasjonsbyene i de ukrainsk-kontrollerte byene vært henholdsvis Kramatorsk og Severodonetsk.
Minsk-avtalene, som ble undertegnet i 2014 og 2015, innebar blant annet våpenhvile og åpning for begrenset selvstyre for Donetsk og Luhansk. Siden har våpenhvilen vært brutt jevnlig, og det har ikke blitt tatt skritt i retning av selvstyre for de to regionene innenfor Ukraina. De såkalte folkerepublikkene ble anerkjent av Russland i februar 2022, men har ikke blitt anerkjent av noen andre stater.
Kommentarer (3)
skrev Jørgen G. Bosoni
Kva er grunnen til at namn på stader som ligg i Ukraina, stend på russisk utan å gje den ukrainske forma?
svarte Ida Scott
Det ser ut til at dette har blitt inkludert nå, du har fått godkjent endringsforslaga dine. Mvh Ida Scott, redaksjonen.
svarte Jørgen G. Bosoni
Bra, takk. 22.4.2021 sende eg inn eit endringsframlegg til artikkelen om teleskopord (https://snl.no/teleskopord) som inneheld lenking til denne artikkelen om Donetskbassenget, men framlegget ventar framleis på godkjenning. Beste helsing JørgenGB
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.