Usbekistans islamske bevegelse

Usbekistans islamske bevegelse (engelsk: Islamic Movement of Uzbekistan (IMU), usbekisk: Oʻzbekiston Islomiy harakati) er en islamistisk terrororganisasjon med opprinnelse i Usbekistan. Organisasjonens mål er å opprette et islamsk kalifat i Turkestan, området som strekker seg fra Det kaspiske hav i vest til Xinjang-provinsen i Kina i øst. Siden 2000 har gruppen operert i Afghanistan og i stammeområdene (FATA) i Pakistan.

Faktaboks

Også kjent som

Islamic Movement of Uzbekistan (IMU), Oʻzbekiston Islomiy harakati (usbekisk)

Bakgrunn og utvikling

IMU stammer angivelig fra en fraksjon som brøt ut fra partiet Adolat på starten av 1990-tallet (Ruttig, 2013). Adolat er i dag er et av de lovlige politiske partiene i Usbekistan. Fraksjonens ideologi ble stadig mer påvirket av radikal islam, og i 1998 grunnla usbekerne Tahir Yuldashev og Juma Namangani Usbekistans islamske bevegelse i Ferganadalen. Samme år erklærte bevegelsen jihad mot usbekiske myndigheter. Landets sikkerhetsstyrker slo hardt ned på gruppen, noe som førte til at IMU flyktet til nabolandet Kirgisistan, og i 2000 til Afghanistan (Stein, 2011). Samme år havnet organisasjonen på amerikanske myndigheters liste over utenlandske terrororganisasjoner.

I Afghanistan sverget IMU ed til Taliban, og led store nederlag etter at USA og senere NATO startet krigføring mot ulike terrorgrupper i landet (Stein, 2011). IMU har siden hatt sin hovedbase i stammeområdene (FATA) i Pakistan, hvor medlemsmassen også har endret seg. Fra å primært bestå av usbekere, kirgisere og tadsjikere, har organisasjonen fått medlemmer fra Pakistan, Afghanistan, Tsjetsjenia, Saudi-Arabia og, i mindre grad, fra vestlige land (Tolibov, 2014). I 2002 skal en del ha brutt ut og dannet Den islamistiske jihadistunionen (engelsk: Islamic Jihadist Union).

Gruppens første leder Namangani ble drept i amerikanske angrep i november 2001. Yuldashev ble drept i amerikanske droneangrep i 2008, og Namanganis etterfølger Usmon Adil led samme skjebne i 2012. Usmon Ghazi har vært gruppens overhode siden 2012.

Bånd til andre terrororganisasjoner

Ghazi uttalte i 2015 at Usbekistans islamske bevegelse anser seg som medlem av terrororganisasjonen Den islamske stat (Sharipzan, 2015). Gruppen skal etter denne uttalelsen ha blitt ytterligere splittet, da en fraksjon har gått inn under IS' ledelse, mens den gjenværende fraksjonen har forblitt alliert med Taliban og al-Qaida i Afghanistan og Pakistan (Roggio & Weiss, 2016). Enkelte analytikere mener imidlertid at påstandene om bånd mellom Taliban, al-Qaeda og IMU er overdrevne, og at de sentralasiatiske styresmaktene bruker bildet av denne forbindelsen for å legitimere sine autoritære styresett (Ruttig, 2013).

Det er uklart hvorvidt usbekiske statsborgere som har vært involvert i terrorangrep i Tyrkia i 2016/17 har bånd til IMU. Tyrkiske myndigheter rapporterte at en av de tre selvmordsbomberne som sprengte seg i luften på Istanbul Lufthavn Ataturk i juni 2016 var usbekisk statsborger og IS-medlem. Angrepet etterlot seg 44 døde (BBC, 2016). Mannen som åpnet ild og tok livet av 39 mennesker på nattklubben Reina i Istanbul på nyttårsaften 2016 ble senere identifisert som den usbekiske statsborgeren Abdulkadir Masharipov. Masharipov skal også ha vært medlem av IS (Birchall, 2017).

Angrep  

Usbekistans islamske bevegelse har tatt ansvar for og/eller er mistenkt for å stå bak følgende angrep:

  • Bombeattentat i Tasjkent i 1999. 16 drepte.
  • Selvmordsbombing og skyting i Tasjkent og Bukhara i mars 2004. 47 drepte.
  • Selvmordsangrep mot Den amerikanske og Den israelske ambassaden i Tasjkent i juni 2004. 2 drepte.
  • Selvmordsangrep mot en begravelse av tidligere politisjef i Takhar, Afghanistan, i 2011. 19 drepte.
  • Rakettangrep mot Peshawar lufthavn Bacha Khan, Pakistan, i 2012. 9 drepte.
  • Rakettangrep, selvmordsbombing og granatangrep mot Karachi lufthavn Jinnah, Pakistan, i juni 2014. 39 drepte.

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg