kirgisere

Nomader lager mat utenfor det tradisjonelle nomadeteltet, jurt. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Kolorert fotografi av en gruppe kirgisere utenfor en jurt, et tradisjonelt telt, omkring 1900.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Kirgisere er et folk i Sentral-Asia, hovedsakelig i Kirgisistan, der de teller ca. 3,2 millioner (2005). Mindre grupper holder til i noen av nabolandene, blant annet ca. 160 000 i Kina og ca. 170 000 i Usbekistan.

Faktaboks

Uttale
kirgˈisere

Språket hører til den nordvestlige gruppen av de tyrkiske språk, og er nært beslektet med kasakhisk. Kirgiserne er tradisjonelt muslimer. De var tidligere nomadiske gjeterfolk, med sau, geit, jak og hest som tamdyr. I dalførene dyrket de dessuten bygg, hirse og hvete, som ble lagret for vinterhalvåret, da de bodde i store leirer, ofte på stammebasis.

Russerne begynte kollektiviseringen av kirgisernes jordbruk og fedrift i 1920-årene, og de er nå bofaste og har gjennom en sterkere utbygging av jordbruket fått et sikrere grunnlag også for fedriften. Inntil begynnelsen av 1960-årene ble kollektivbrukene dannet på bakgrunn av kirgisernes egne stamme- og klangrupper, og mange tradisjonelle kulturtrekk er bevart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg