Karachi

Karachi. Fra byens sentrum. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

– Til høyre: Mausoleet over Muhammad Ali Jinnah, Pakistans grunnlegger, som ble hedret med tittelen Qaid-i-Azam (Den store fører). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Pakistans største by og hovedstad i provinsen Sindh, ved kysten av Arabiahavet, rett nordvest for Indus' delta. I storbyområdet er det 16 618 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). Byen var i perioden 1947-59 landets hovedstad.

Faktaboks

uttale:
karˈatʃi

Karachi er i dag Pakistans viktigste havn, en viktig internasjonal lufthavn og endepunkt for det pakistanske jernbanenettet. Byen er landets handelssentrum og har betydelig industri. Industrien omfatter næringsmiddel-, tekstil-, sigarett-, sement-, elektro-, kjemisk og petrokjemisk industri. Sete for universitet (grunnlagt 1951), og Pakistans nasjonalmuseum (1950) med store arkeologiske og etnografiske samlinger. Byen preges av store kontraster mellom nytt og gammelt. Her er moderne hoteller og motorveier, gamle britiske kirker, basarer og det storslåtte mausoleet over Mohammad Ali Jinnah.

Historie

Karachi ble britisk i 1843 og gjort til hovedstad i Sindh. Med utbyggingen av havnen og anlegg av jernbaner innover i landet opplevde byen sterk vekst. Valget av Karachi til Pakistans hovedstad i 1947 forårsaket en voldsom befolkningsvekst, først og fremst som følge av tilstrømning av flyktninger etter delingen av Britisk India. I 1959 ble det bestemt at hovedstaden skulle legges til en ny by i nordøst, Islamabad, og hovedstadsfunksjonene ble midlertidig lagt til Rawalpindi.

Over en million muslimske flyktninger, såkalte mohajirer, kom til Karachi etter delingen av India i 1947. De urdutalende mohajirene fikk etter hvert en dominerende posisjon i byens næringsliv, noe som førte dem i gradvis skarpere konflikt med den opprinnelige sindhitalende befolkningen. I 1974 ble det innført et kvotesystem som de neste tiårene reduserte antall mohajirer i offentlig sektor fra 33 til 20 prosent.

Et politisk parti, Mohajir Quami Movement (MQM), ble dannet i 1983 med basis i en studentbevegelse mot diskriminering. Økende vold i 1980-årene kulminerte etter 1990. MQM vant lokalvalget 1992, men byregjeringen ble avsatt av Pakistans regjering 1993 og volden eskalerte. I midten av 1990-årene ble flere tusen drept i sammenstøt, hovedsakelig mellom militante MQM-fraksjoner og sikkerhetsstyrker.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg