Karachi (sentrum)

Karachi. Fra byens sentrum. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Karachi (mausoleum)

Mausoleet over Muhammad Ali Jinnah, Pakistans grunnlegger, som ble hedret med tittelen Qaid-i-Azam (Den store fører). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Karachi er den største byen i Pakistan og hovedstad i provinsen Sindh, ved kysten av Arabiahavet, rett nordvest for Indus' delta. Byen har 17 235 000 innbyggere (2023).

Faktaboks

Uttale
karˈatsji

Bybeskrivelse

Karachi preges av store kontraster mellom nytt og gammelt. Her er moderne hoteller og motorveier, gamle britiske kirker, basarer og det storslåtte mausoleet over Mohammad Ali Jinnah.

Næringsliv og transport

Karachi er i dag Pakistans viktigste havn, en viktig internasjonal lufthavn og endepunkt for det pakistanske jernbanenettet. Byen er landets handels- og finanssentersenter med blant annet Pakistans børs. I Karachi er det betydelig industri, som omfatter næringsmiddel-, tekstil-, sigarett-, sement-, elektro-, kjemisk og petrokjemisk industri.

Kultur og utdanning

Pakistans nasjonalmuseum fra 1950 har store arkeologiske og etnografiske samlinger. Den bygningen som tidligere huset Imperial Bank of India, ble i 2006 omgjort til et museum som viser utviklingen av betalingssystemer. Karachi har blant annet også et maritimt museum og et eget museum for landets flyvåpen, samt et museum som viser dyrelivet i provinsen Sindh.

Moskeen New Memon Masjid ble bygd i 1949 og er en av de eldste moskeene i Karachi. Byggingen av Grand Jamia-moskeen begynte i 2015. Når byggingen er ferdig, vil moskeen ha kapasitet på 800 000 besøkende til fredagsbønnen.

Det er tolv offentlige universiteter i Karachi. Karachi-universitetet fra 1951 er byens største universitet med 41 000 studenter. Sindh Madressatul Islam University var opprinnelig en madrasa som ble etablert i 1885, men fikk status som universitet i 2012.

Historie

Karachi ble britisk i 1843 og gjort til hovedstad i Sindh. Med utbyggingen av havnen og anlegg av jernbaner innover i landet opplevde byen sterk vekst. Valget av Karachi til Pakistans hovedstad i 1947 forårsaket en voldsom befolkningsvekst, først og fremst fordi så mange flyktninger strømmet hit etter delingen av Britisk India. Fra 1947 til 1959 var Karachi landets hovedstad. I 1959 ble det bestemt at hovedstaden skulle legges til en ny by i nordøst, Islamabad, og hovedstadsfunksjonene ble midlertidig lagt til Rawalpindi.

Over en million muslimske flyktninger, såkalte mohajirer, kom til Karachi etter delingen av India i 1947. De urdutalende mohajirene fikk etter hvert en dominerende posisjon i byens næringsliv, noe som førte dem i gradvis skarpere konflikt med den opprinnelige sindhitalende befolkningen. I 1974 ble det innført et kvotesystem som de neste tiårene reduserte antall mohajirer i offentlig sektor fra 33 til 20 prosent.

Et politisk parti, Mohajir Quami Movement (MQM), ble dannet i 1983 med basis i en studentbevegelse mot diskriminering. Økende vold i 1980-årene kulminerte etter 1990. MQM vant lokalvalget i 1992, men byregjeringen ble avsatt av Pakistans regjering i 1993 og volden eskalerte. I midten av 1990-årene ble flere tusen drept i sammenstøt, hovedsakelig mellom militante MQM-fraksjoner og sikkerhetsstyrker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg