Tyrkia har en blandingsøkonomi med både statlige og private foretak. Jordbruket har stor betydning og sysselsetter ca. 35 % av arbeidsstokken. Tyrkia har en sterk og raskt voksende privat sektor, men staten spiller fortsatt en viktig rolle i industrisektoren, bankvesen og kommunikasjon. Den største industrisektoren er tekstilproduksjon. I tillegg er produksjon av elektroniske produkter en raskt voksende industri- og eksportsektor. Tyrkia er fortsatt et relativt fattig land etter europeisk standard og det antas at ca. 20 % av befolkningen lever under fattigdomsgrensen (2006).

Jordbruket dominerer fortsatt sysselsettingen, og gir arbeid til ca 35 % (2006) av yrkesbefolkningen. Jordbruket bidro samme år med 11,5 % av bruttonasjonalproduktet. Tyrkia har nesten alle kulturplanter som tilhører den tempererte og subtropiske sone, og landet er selvforsynt med de fleste vanlige matvarer. Korndyrkingen dominerer de aller fleste steder. Hvete og bygg dyrkes over hele landet, mais i svartehavsområdet og rundt Marmarahavet. Tobakk dyrkes særlig langs nord- og vestkysten. Produksjonen av bomull, sukkerbeter og te er også betydelig. Tyrkia har stor produksjon og eksport av typiske middelhavsvekster som sitrusfrukter, fiken, hasselnøtter, epler, pærer, druer, rosiner og oliven.

Husdyrholdet er stort, og oppdrett av sauer, geiter og fjærkre er utbredt. Som salgsprodukter teller melk og kjøtt mindre enn ull, huder og skinn. Den langhårede mohairull fra angorageit er en viktig eksportartikkel.

Skogbruket har forholdvis begrenset økonomisk betydning. Mye av fjellskogen har hittil vært uutnyttet pga. manglende transportmuligheter.

Tyrkias fiske er basert på stredene, der en drar fordel av fiskens vandringer fra Svartehavet til Middelhavet. Det drives også fiskeoppdrett, hovedsakelig av karpe og ørret.

Det utvinnes en rekke mineraler, og Tyrkia er bl.a. verdens fjerde største produsent av kromitt. Ellers utvinnes store mengder kull og jernmalm. Utvinning av steinkull foregår vesentlig i området Ereğli–Zonguldak ved Svartehavet, av brunkull sørøst for Bursa og jernmalm i Kappadokia. Tyrkia har også store forekomster av svovel og boraks, foruten at det utvinnes kobber, petroleum, bauxitt m.m. Råolje utvinnes fra Garzan–Germik-feltet nær Diyarbakir i Eufrat-dalen.

40,6 % av landets energiproduksjon kommer fra naturgass, 26 % fra vannkraft og 25 % fra kull. I 2012 er det planlagt at Tyrkias første kjernekraftinstallasjon skal være ferdig.

Tyrkia har en sterk og raskt voksende privat sektor, men staten spiller fortsatt en viktig rolle i industrien. Den mest utbredte industrigren er tekstilindustrien som også er den viktigste eksportindustrien. I tillegg er produksjon av elektroniske produkter en raskt voksende industri- og eksportsektor. Betydelig produksjon også av jern og stål, industrikjemikalier og raffinert petroleum. Andre viktige industrigrener er sement-, glass- og keramikk- samt papirindustri. De viktigste industriområdene ligger i vest, omkring Istanbul, Bursa og Izmir.

Tyrkias viktigste eksportprodukter er tekstiler, matvarer, elektronikkprodukter, metallprodukter og tobakk. Viktige importvarer er maskiner, kjemikalier, transportutstyr, kjemikalier og kunstgjødsel. Viktigste handelspartnere er Tyskland, USA, Italia, Russland, Storbritannia og Frankrike.

Tyrkia har fra de tidligste tider vært et viktig ledd i forbindelsen mellom Europa og Levanten. Under Kemal Atatürk ble det gjort store investeringer i utbyggingen av jernbanene, med planleggingen av et nytt nett som strålte ut fra den nye hovedstaden Ankara til de tre kystene og de østligste provinsene. De viktigste havnebyene er Istanbul og Izmir, Samsun, Mersin, Iskenderun og Trabzon. De viktigste internasjonale lufthavnene ligger ved Istanbul (Atatürk), Ankara (Esenboğa), Izmir/Trabzon (Adnan Menderes). Adana, Dalaman og Antalya har internasjonal charterturisme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.