Tasjkent er hovedstaden i Usbekistan, i nordøstlige del av landet, nær grensen til Kasakhstan. Byen har 2,3 mill. innb. (2012) og er den nest største byen i Sentral-Asia etter Afghanistans hovedstad Kabul. Navnet Tasjkent kommer fra de tyrkiske ordene tash (stein) og kend (landsby).

Byen er et viktig kulturelt og økonomisk senter i Sentral-Asia, og har en allsidig maskin- og tekstilindustri, nærings- og nytelsesmiddelindustri, naturgassfelter og et stort varmekraftverk. Tasjkent har flere av landets ledende kultur- og utdanningsinstitusjoner, blant andre Usbekistans nasjonale universitet "Ulugbek", Universitetet for verdensøkonomi og diplomati og det kontroversielle teatret "Ilkhom". Byen er hjem for en rekke av Usbekistans mest kjente museer: Historisk museum, kunstmuseum og museet for usbekisk litteratur oppkalt etter nasjonalpoeten Ali Šir Navoi. I tillegg skal en av verdens eldste versjoner av koranen befinne seg i byen, skrevet av Uthman, den tredje av profeten Mohammads kalifer (MacWilliam, 2006). Sentral-Asias første undergrunnsbane ble åpnet i Tasjkent i 1976, den andre ble åpnet i Almaty, Kasakhstan i 2011.

Byen ligger ved skjæringspunktet for den gamle Silkeveien og var allerede på 900-tallet en betydelig handelsby som forskjellige khanater konkurrerte om innflytelse over. Etter den russiske erobringen i 1865, var Tasjkent sete for generalguvernøren i Turkestan, og var 1918–24 hovedstad i den autonome sovjetrepublikk Turkestan. Da Sovjetunionen i 1924 innlemmet dagens Usbekistan i unionen flyttet styresmaktene hovedstaden til Samarkand, men den ble i 1930 flyttet tilbake til Tasjkent. En rekke jordskjelv 1966–68 gjorde stor skade; store deler av byen ble jevnet med jorden og er senere gjenoppbygd. Siden Sovjetunionens fall har byen huset landets statsadministrasjon: presidentadministrasjonen, parlamentet Oliy Majlis og internasjonale og nasjonale organisasjoner. I 2007 ga UNESCO Tasjkent tittelen "hovedstad for islamsk kultur".

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.