Tasjkent

Timur-plassen
Statuen av nasjonalhelten Timur Lenk i sentrum av Tasjkent.
Timur-plassen
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Usbekistan

En av Tasjkents markedshaller bygd i tradisjonell sentralasiatisk stil. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Tasjkent er hovedstaden i Usbekistan, i nordøstlige del av landet, nær grensen til Kasakhstan. Byen har 2,39 millioner innbyggere (2016) og er den nest største byen i Sentral-Asia etter Afghanistans hovedstad Kabul. Navnet Tasjkent kommer fra de tyrkiske ordene tash (stein) og kend (landsby).

Faktaboks

Uttale
tasjkˈent
Også kjent som
Tashkent, Tosjkent

Næringsliv og kultur

Byen er et viktig kulturelt og økonomisk senter i Sentral-Asia, og har en allsidig maskin- og tekstilindustri, nærings- og nytelsesmiddelindustri, naturgassfelter og et stort varmekraftverk. Tasjkent har flere av landets ledende kultur- og utdanningsinstitusjoner, blant andre Usbekistans nasjonale universitet «Ulugbek», Universitetet for verdensøkonomi og diplomati, og det kontroversielle teatret «Ilkhom».

Byen huser en rekke av Usbekistans mest kjente museer: Historisk museum, kunstmuseum og museet for usbekisk litteratur oppkalt etter nasjonalpoeten Ali Šir Navoi. I tillegg skal en av verdens eldste versjoner av Koranen befinne seg i byen, skrevet av Uthman, den tredje av profeten Mohammads kalifer.

Sentral-Asias første undergrunnsbane ble åpnet i Tasjkent i 1976, den andre ble åpnet i Almaty, Kasakhstan i 2011. Arbeidet med «Tashkent City», en ny bydel i Tasjkent, ble påbegynt i 2017.

Historie

Byen ligger ved skjæringspunktet for den gamle Silkeveien og var allerede på 900-tallet en betydelig handelsby som forskjellige khanater konkurrerte om innflytelse over. Etter den russiske erobringen i 1865, var Tasjkent sete for generalguvernøren i Turkestan. I perioden 1918–1924 var Tasjkent hovedstad i den autonome sovjetrepublikk Turkestan. Da Sovjetunionen i 1924 innlemmet dagens Usbekistan i unionen, flyttet styresmaktene hovedstaden til Samarkand, men den ble i 1930 flyttet tilbake til Tasjkent.

En rekke jordskjelv i 1966–1968 gjorde stor skade; store deler av byen ble jevnet med jorden og er senere gjenoppbygd. Siden Sovjetunionens fall har byen huset landets statsadministrasjon: presidentadministrasjonen, parlamentet Oliy Majlis og internasjonale og nasjonale organisasjoner.

I 2007 ga UNESCO Tasjkent tittelen «hovedstad for islamsk kultur».

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg