Tasjkent er hovedstaden i Usbekistan, i nordøstlige del av landet, nær grensen til Kasakhstan. Byen har 2,3 mill. innb. (2012) og er den nest største byen i Sentral-Asia etter Afghanistans hovedstad Kabul. Navnet Tasjkent kommer fra de tyrkiske ordene tash (stein) og kend (landsby).

Byen er et viktig kulturelt og økonomisk senter i Sentral-Asia, og har en allsidig maskin- og tekstilindustri, nærings- og nytelsesmiddelindustri, naturgassfelter og et stort varmekraftverk. Tasjkent har flere av landets ledende kultur- og utdanningsinstitusjoner, blant andre Usbekistans nasjonale universitet "Ulugbek", Universitetet for verdensøkonomi og diplomati og det kontroversielle teatret "Ilkhom". Byen er hjem for en rekke av Usbekistans mest kjente museer: Historisk museum, kunstmuseum og museet for usbekisk litteratur oppkalt etter nasjonalpoeten Ali Šir Navoi. I tillegg skal en av verdens eldste versjoner av koranen befinne seg i byen, skrevet av Uthman, den tredje av profeten Mohammads kalifer (MacWilliam, 2006). Sentral-Asias første undergrunnsbane ble åpnet i Tasjkent i 1976, den andre ble åpnet i Almaty, Kasakhstan i 2011.

Byen ligger ved skjæringspunktet for den gamle Silkeveien og var allerede på 900-tallet en betydelig handelsby som forskjellige khanater konkurrerte om innflytelse over. Etter den russiske erobringen i 1865, var Tasjkent sete for generalguvernøren i Turkestan, og var 1918–24 hovedstad i den autonome sovjetrepublikk Turkestan. Da Sovjetunionen i 1924 innlemmet dagens Usbekistan i unionen flyttet styresmaktene hovedstaden til Samarkand, men den ble i 1930 flyttet tilbake til Tasjkent. En rekke jordskjelv 1966–68 gjorde stor skade; store deler av byen ble jevnet med jorden og er senere gjenoppbygd. Siden Sovjetunionens fall har byen huset landets statsadministrasjon: presidentadministrasjonen, parlamentet Oliy Majlis og internasjonale og nasjonale organisasjoner. I 2007 ga UNESCO Tasjkent tittelen "hovedstad for islamsk kultur".

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.