Usbekistan, landskap

Karakteristisk fjellandskap i det østlige Usbekistan. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Amu-Darja
Amu-Darja elven i nærheten av Khiva, Usbekistan
Amu-Darja
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Usbekistan ligger i Sentral-Asia. Landet er dobbelt landlåst. Det vil si at landet ikke har kyst, og heller ikke grenser til noe annet land som har kyst. Store deler av landet består av ørken og halvørken. Mesteparten av landet er flatt, men i sørøst reiser høye fjell seg mot grensen til Kirgisistan og Tadsjikistan.

Omtrent 4/5 av Usbekistan består av flatt, tørt lavland, som i sør går over i Kysyl-kum-ørkenen. Lengst i vest ligger det golde Ustjurtplatået med en rekke saltsumper i forsenkningene. Sør for Aralsjøen ligger Amu-Darjas dalføre og delta. Her er store arealer marskland. Lengst i øst ligger Tasjkent-oasen og den fruktbare Ferganadalen som er, ved en innsnevring, nesten atskilt fra resten av republikken. Ytterligere mot øst er høyere fjelland som tilhører den vestlige delen av fjellkjeden Tian Shan. Lengst i sør utløpere av Pamir. Det høyeste punktet er Khazret Sultan på grensen til Tadsjikistan. Toppen reiser seg 4643 meter over havet.

Landets elver oppstår i fjellene i sørøst, og renner hovedsakelig i retning nordvest. Elvene har et stort vanntap underveis og mange tørker helt ut, delvis på grunn av kunstig vanning og delvis på grunn av fordamping. Den betydelige bruken av elvene Amu-Darja og Syr-Darja til kunstig vanning har ført til at Aralsjøen har sunket, fått økt saltinnhold og er sterkt forurenset av insekticider.

Klima

Usbekistan, Aralsjøen

Aralsjøen ligger på grensen mellom Kasakhstan og Usbekistan. Blant annet på grunn av utstrakt bruk av tilløpselvene Amu-Darja og Syr-Darja til kunstig vanning har vannstanden sunket betydelig. Dersom vanntapet fortsetter i samme tempo som i de senere år vil innsjøen være inntørket innen 2010. I området rundt Aralsjøen sprer ørkenen seg raskt, samtidig øker forurensningsproblemene. Bildet viser skip som har blitt liggende igjen på land. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB ※.

Klimaet er svært tørt med et kontinentalt preg. Somrene er lange og varme, vintrene er korte, men kalde. Gjennomsnittstemperaturen for januar er for store deler -14 °C, men temperaturer under -38 °C er ikke uvanlig. I store deler av landet er gjennomsnittstemperaturen om sommeren rundt 32 °C, enkelte steder har periodevis over 50 °C. Årlig middelnedbør er 200 millimeter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg