Faktaboks

Tiraspol
russisk og ukrainsk: Тирасполь
Navn
Tiraspol
Etymologi

Bynavnet er sammensatt av to greske ord: Tyras og polis (by). Tyras var det gamle greske navnet på Dnestr.

Uttale
tirˈaspol
Grunnlagt
1792
Innbyggertall
128 000
Utbryterrepublikken Transnistrias parlament («Det øverste sovjet») i Tiraspol med statue av Vladimir Lenin foran bygningen.

Tiraspol er en by i Republikken Moldova, ved venstre bredd av elva Dnestr, 30 meter over havet. Byen har 128 000 innbyggere (2022). Avstanden til Chișinău er 62 kilometer, til Odesa i Ukraina 91 kilometer. Tiraspol er Moldovas tredje største by, men uten å være under kontroll av sentralmyndighetene i hovedstaden Chișinău. Byen ligger i den russisk-støttede utbryterrepublikken Transnistria (Den pridnestroviske moldaviske republikk), som ikke er internasjonalt anerkjent som egen stat. Der er den hovedstad og største by.

Befolkning

Før andre verdenskrig lå Tiraspol i Sovjetunionen og hadde mindre enn 50 000 innbyggere. I 1939 var 34 prosent av dem russere, 29 prosent ukrainere, 27 prosent jøder og 8 prosent moldovere (rumenere). Etter krigen var det en sterk befolkningsvekst knyttet til industrialisering. Da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991, var det mer enn 180 000 innbyggere i Tiraspol. Deretter har folketallet gått stadig nedover, slik at det rundt 2020 var som i 1970-årene. Ved folketellingen i 2004 var de største befolkningsgruppene russere (42 prosent), ukrainere (33 prosent) og moldovere (15 prosent).

Økonomi og næringsliv

Tiraspol har en betydelig industri. Viktigst er næringsmiddelindustri, tekstil- og møbelindustri. Mye av den økonomiske virksomheten i Tiraspol og Transnistria inngår i Sheriff-konsernet, som eies av den tidligere KGB-offiseren Viktor Gushan. Han har bygd opp en stor personlig formue, har et nært forhold til de russisk-vennlige myndighetene og regnes som en typisk oligark. Han gjorde seg først bemerket i næringslivet gjennom etablering av supermarkeder. Senere er virksomheten utvidet til flere industrigrener, utenrikshandel, bensinstasjoner, radio og TV, mobilselskap og hoteller. Mest kjent i utlandet er Sheriff som navn på Transnistrias (og Moldovas) ledende fotballklubb, som også har markert seg internasjonalt. Klubben har et stort og moderne stadion i Tiraspol og et tilhørende anlegg for andre idretter.

Samferdsel

Dnestr sett fra brua som forbinder Tiraspol og Bender.
.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Jernbaneforbindelsen mellom Chișinău og Odesa går gjennom Tiraspol. Krigen i Ukraina gjorde at trafikken ble innstilt. En bro over Dnestr forbinder byen med Bender (Tighina), som også er kontrollert av utbryterrepublikken, selv om den ligger på den «moldovske» siden av elva. Mellom de to byene er det trolleybussforbindelse. Strekningen mellom Tiraspol og Chișinău trafikkeres regelmessig av minibusser.

Tiraspol har én flyplass, som i sovjettiden var militær. Senere har det vært forsøkt å gjøre den til en sivil flyplass, og russiske midler har vært stilt i utsikt for å realisere planene, noe som ennå ikke har skjedd. Et større problem enn finansieringen er at Transnistria ikke er internasjonalt anerkjent, og at verken Moldova eller Ukraina har ønsket å tillate flyvninger til en slik flyplass over sitt territorium.

Kultur, offentlige institusjoner

Den russisk-ortodokse Kristi fødsel-katedralen i Tiraspol, innviet i 1999.
.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Tiraspol har universitet, teater og flere museer. Som hovedstad i en selverklært republikk har den også parlament og regjeringsbygninger.

Bybeskrivelse

Krigsminnesmerke i Tiraspol for de falne i løsrivelseskrigen mot Moldovas sentralregjering.
.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Tiraspol ligger nær Dnestr, og rett sør for tettbebyggelsen går elva i meandere. En stor del av byen er preget av et rettvinklet gatenett. Mange av gatenavnene er typiske for kommunistisk navneskikk. Eksempelvis heter den lange og rette hovedgaten med mange offentlige bygninger «25. oktober-gaten», en dato som markerer starten på bolsjevik-revolusjonen i Russland i 1917 (etter den julianske kalender som da ble brukt i Russland). Andre eksempler er viktige gater oppkalt etter Lenin, Marx, Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht.

Det er flere større parker og en rekke minnesmerker, både over historiske personer (blant andre Lenin og byens grunnlegger Suvorov) og krigsminnesmerker. Et av de mest markante er minnestedet etter krigen i 1991–1992, da Transnistria de facto løsrev seg fra Moldova. På universitetsområdet er det en studentstatue utformet som Harry Potter.

Historie

1700-tallet

Tiraspol ble grunnlagt i 1792 som en russisk befestning i rivaliseringen med det tyrkiske Osmanriket. Gjennom 1700-tallet var det flere kriger mellom de to imperiestatene, der Russland ekspanderte mot sørvest og forsøkte å overta europeiske landområder som Osmanriket kontrollerte. Ved freden i Iași i 1792, som avsluttet en av de russisk-tyrkiske krigene, oppnådde Russland å få kontroll vestover til Dnestr og ble dermed nabo til det rumenske, men tyrkisk-kontrollerte fyrstedømmet Moldova på den andre siden av elva. Det var et russisk mål å få kontroll også over Moldova. Der hadde tyrkerne en sterk festning i Bender (Tighina) på Dnestrs høyre bredd, og det forklarer grunnleggelsen av Tiraspol under ledelse av general Aleksandr Suvorov på den andre elvebredden.

1800-tallet og første del av 1900-tallet

På 1800-tallet vokste byen. Den ble en av fylkeshovedstedene i Tsar-Russlands Kherson-region (oblast), og fikk rundt 1870 jernbaneforbindelse blant annet til Odesa og Chișinău. Tiraspol spilte en viktig rolle i kornhandelen. Da Bessarabia (den østlige delen av det gamle fyrstedømmet Moldova, russisk fra 1812) etter første verdenskrig ble en del av Romania, ble Den moldovske autonome sosialistiske sovjetrepublikk opprettet i 1924 på Dnestrs venstre bredd som en del av sovjetrepublikken Ukraina. I 1929 ble Tiraspol hovedstad.

Andre verdenskrig

Under andre verdenskrig kom Tiraspol sammen med et større område mellom elvene Dnestr i vest og Buh i øst under administrasjon av Romania, som da var alliert med Hitler-Tyskland. Området ble kalt Transnistria, men var betydelig større enn det som i dag kalles utbryterrepublikken Transnistria, som også omfattet Odesa. Rumenske og tyske tropper inntok Tiraspol i august 1941. Okkupasjonen gikk i særlig grad utover den betydelige jødiske befolkningen i byen. Den hadde flere ganger tidligere vært offer for den tradisjonelle antisemittismen i Tsar-Russland, med pogromer både i 1880-årene og i 1905, da tolv jøder ble drept. Under det rumensk-tyske styret ble det opprettet en ghetto i Tiraspol og gjennomført masseutryddelse av jøder i hele det okkuperte området. De fleste fant sted andre steder enn i Tiraspol, men også i selve byen ble mange henrettet. Bare en mindre del av jødene overlevde krigen.

Etter Sovjetunionens oppløsning

Da Transnistria i 1990 erklærte seg som en selvstyrt (autonom) sovjetrepublikk uavhengig av Moldova, som fortsatt var en av republikkene i Sovjetunionen, ble Tiraspol hovedstad, noe den fortsatte å være da Transnistria i 1991 erklærte seg som uavhengig stat. Krigshandlingene i 1992 mellom Moldovas regjering i Chișinău og utbryterrepublikken (med militær støtte fra Russland) rammet ikke Tiraspol direkte.

Norge og Tiraspol

Tiraspol er vennskapsby med Trondheim.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg