Chişinău

Den moldovske parlamentsbygningen
Parlamentsbygningen i Chișinău. Den moldovske nasjonalforsamlingen ble grunnlagt ved landets selvstendighet i 1991.
Chisinau rådhus
Chisinau rådhus ble bygget i 1901 for å huse by-dumaen. Bygningen ble rasert under andre verdenskrig, men er bygget opp og fungerer i dag som byens rådhus.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Pogromen-ofre, 1903

I april 1903 ble nærmere 50 moldovske jøder drept under pogromen i Chişinău. Dette var en del av flere jødeforfølgelser innenfor det russiske imperiet.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Chişinău, hovedstaden i Moldova. Chişinău ligger ved Dnestrs bielv Bîc og har 681 100 innbyggere (2016). Byen er et kommunikasjonssentrum og ligger i et rikt jordbruksdistrikt der det blant annet dyrkes vindruer. Chișinău er også landets viktigste industriby med maskin-, tekstil-, treforedlings- og næringsmiddelindustri. Det statlige universitetet ble grunnlagt i 1945. Landets vitenskapsakademi holder også til der. Byen har flere andre forskningsinstitusjoner og høyere læresteder, nasjonalteater, opera og ballett og en rekke museer.

Faktaboks

Uttale
kiʃ-
Også kjent som

Til 1992: Kisjinjov

Bybeskrivelse

En ny byplan fra 1834 skapte et sentrum med rette, brede gater i et kvadratisk gatenett, samtidig som en rekke store byggearbeider ble igangsatt, blant annet katedralen fra 1830–1835. Aleksandr Pusjkin oppholdt seg i byen i begynnelsen av 1820-årene og skrev flere diktverk der. Pusjkin-museet er en påminnelse om det. Byens hovedgate, Bulevardul Ştefan cel Mare, er over 3 km lang, og langs den ligger en rekke offentlige bygninger og institusjoner.

Historikk

Chişinău er første gang nevnt på 1400-tallet og oppnådde bystatus i 1660-årene. I 1812 ble byen sammen med resten av Bessarabia annektert av Russland, etter tidligere å ha vært del av fyrstedømmet Moldova. I 1818 ble byen gjort til hovedstad i den nye russiske provinsen og vokste raskt. Chişinău tilhørte Romania 1919–1940 og 1941–1944 og var i mellomkrigstiden Romanias nest største by. Foruten rumenere og russere hadde byen den gang en stor jødisk befolkning (over en tredjedel). Fra 1944 var byen hovedstad i sovjetrepublikken Moldavia (russisk navneform: Kisjinjov). Befolkningsveksten og industrialiseringen har i etterkrigstiden vært sterk. I 1989 ble moldovsk, som er det samme språket som rumensk, erklært som statsspråk, og det latinske alfabetet ble innført. Byen fikk dermed tilbake den rumenske navneformen Chişinău. I 1991 erklærte Moldova sin uavhengighet med Chişinău som hovedstad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg