Little Rock er en by i USA, og hovedstad i delstaten Arkansas, beliggende ved Arkansas-elven. Byen har 198 606 innbyggere, og utgjør kjernen i storbyregionen Little Rock-North Little Rock-Conway med 738 344 innbyggere (US Census, 2017). Byen ble grunnlagt i 1821.

Little Rock er Arkansas' største by, kommunikasjons- og handelssenter. Byen har aluminium- og næringsmiddelindustri, fremstilling av bomullsfrøolje og -kaker og kjemikalier. I omegnen er rike bauxitt-leier, kull og råolje. Little Rock ble havneby i 1969, da et system av demninger og sluser gjorde Arkansas-elven seilbar for større båter. North Little Rock, som inngår i storbyregionen, har vært en viktig jernbaneby helt siden Memphis and Little Rock Railroad ble åpnet i 1853.

I Little Rock, hvor 42 prosent av befolkningen er svarte, kom det i 1957 til en alvorlig rasekonflikt. USAs høyesterett hadde i 1954 slått fast at raseskillet i skolene var i strid med forfatningens likhetsprinsipper, men Arkansas' guvernør Orval Faubus nektet å innføre fellesklasser for hvite og fargede i skolen. Da ni fargede elever skulle begynne på Central High School høsten 1957, kom det til alvorlige raseopptøyer. Faubus lot nasjonalgarden omringe skolen, offisielt for å hindre sammenstøt, men reelt for å hindre de ni elevene adgang. President Dwight D. Eisenhower satte inn føderale tropper, som oppholdt seg i byen hele skoleåret. Etter at troppene forlot Little Rock i 1958, stengte myndighetene alle offentlige skoler, og striden ble bilagt først i 1959 etter flere rettssaker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.