Little Rock er hovedstad i delstaten Arkansas, USA. Byen ligger ved Arkansas River og er endel av storbyområdet Little Rock–North Little Rock-Pine Bluff med ca. 894 000 innbyggere (2013). Little Rock er Arkansas' største by, kommunikasjons- og handelssentrum. Aluminium- og næringsmiddelindustri, fremstilling av bomullsfrøolje og -kaker og kjemikalier. I omegnen er rike bauxitt-leier, kull og råolje. Byen ble havneby i 1969, da et system av demninger og sluser gjorde Arkansas River seilbar for større båter. North Little Rock har vært en viktig jernbaneby helt siden Memphis and Little Rock Railroad ble åpnet i 1853.

Den medisinske avdeling av University of Arkansas ligger i Little Rock, med ca. 10 000 studenter. Byen ble grunnlagt i 1821.

I Little Rock, hvor ca. 42 % av befolkningen er svarte, kom det i 1957 til en alvorlig rasekonflikt. USAs høyesterett hadde i 1954 slått fast at raseskillet i skolene var i strid med forfatningens likhetsprinsipper, men Arkansas' guvernør O. E. Faubus nektet å innføre fellesklasser for hvite og fargede i skolen. Da ni fargede elever skulle begynne på Central High School høsten 1957, kom det til alvorlige raseopptøyer. Faubus lot nasjonalgarden omringe skolen, offisielt for å hindre sammenstøt, men reelt for å hindre de ni elevene adgang. President Eisenhower satte inn føderale tropper, som oppholdt seg i byen hele skoleåret. Etter at troppene forlot Little Rock i 1958, stengte myndighetene alle offentlige skoler, og striden ble bilagt først i 1959 etter flere rettssaker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.