Little Rock

Littel Rock er den største byen og hovedstaden i delstaten Arkansas.

Artikkelstart

Little Rock er en by i USA, og hovedstad i delstaten Arkansas, beliggende ved Arkansas-elven. Byen har 198 606 innbyggere, og utgjør kjernen i storbyregionen Little Rock-North Little Rock-Conway med 738 344 innbyggere (US Census, 2017). Byen ble grunnlagt i 1821.

Faktaboks

Uttale
litl råk
Innbyggertall
198 606 (2017)

Næringsliv

Little Rock er Arkansas' største by, kommunikasjons- og handelssenter. Byen har aluminium- og næringsmiddelindustri, fremstilling av bomullsfrøolje og -kaker og kjemikalier. I omegnen er rike bauxitt-leier, kull og råolje. Little Rock ble havneby i 1969, da et system av demninger og sluser gjorde Arkansas-elven seilbar for større båter. North Little Rock, som inngår i storbyregionen, har vært en viktig jernbaneby helt siden Memphis and Little Rock Railroad ble åpnet i 1853.

Historie

I Little Rock, hvor 42 prosent av befolkningen er svarte, kom det i 1957 til en alvorlig rasekonflikt. USAs høyesterett hadde i 1954 slått fast at raseskillet i skolene var i strid med forfatningens likhetsprinsipper, men Arkansas' guvernør Orval Faubus nektet å innføre fellesklasser for hvite og fargede i skolen. Da ni fargede elever skulle begynne på Central High School høsten 1957, kom det til alvorlige raseopptøyer. Faubus lot nasjonalgarden omringe skolen, offisielt for å hindre sammenstøt, men reelt for å hindre de ni elevene adgang. President Dwight D. Eisenhower satte inn føderale tropper, som oppholdt seg i byen hele skoleåret. Etter at troppene forlot Little Rock i 1958, stengte myndighetene alle offentlige skoler, og striden ble bilagt først i 1959 etter flere rettssaker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg