Faktaboks

Little Rock
Uttale
litl råk
Innbyggertall
203 000 (2020)
Littel Rock fra lufta
Littel Rock er den største byen og hovedstaden i delstaten Arkansas.
Little Rock Nine, Little Rock

Under desegrasjonen på 1950-tallet måtte føderale myndigheter gripe inn da ni afrikansk-amerikanske studenter ble nektet adgang til Central High School. Minnesmerke over «Little Rock Nine» utenfor Arkansas State Capitol.

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Little Rock er hovedstad og største by i delstaten Arkansas i USA, beliggende sentralt i delstaten ved Arkansas-elven. Byen har 203 000 innbyggere og utgjør sentrum i en storbyregion med 748 000 innbyggere (US Census, 2020). Little Rock ble grunnlagt i 1821.

Næringsliv

Little Rock er Arkansas' største handels- og kommunikasjonssenter med intermodal elvehavn og jernbaneforbindelse til Chicago og San Antonio. Byen har et stort flyproduksjonsanlegg (Dassault Falcon Jet) og en betydelig næringsmiddelindustri med fremstilling av fødevarer, bomullsfrøolje, gjødselprodukter og kjemikalier. I omegnen er rike bauxitt-leier, kull og råolje.

Little Rock ble havneby i 1969, da et system av demninger og sluser gjorde Arkansas-elven seilbar for større båter. North Little Rock, som inngår i storbyregionen, har vært en viktig jernbaneby helt siden Memphis and Little Rock Railroad ble åpnet i 1853.

Historie

Av vesentlige historiske hendelser i Little Rock kan nevnes en alvorlig konflikt i forbindelse med opphevingen av de såkalte Jim Crow-lovene i 1957. USAs høyesterett hadde i 1954 slått fast at raseskillet i skolene var i strid med forfatningens likhetsprinsipper, men Arkansas' guvernør Orval Faubus nektet å innføre fellesklasser for hvite og fargede i skolen. Da ni fargede elever skulle begynne på Central High School høsten 1957, kom det til alvorlige opptøyer. Faubus lot nasjonalgarden omringe skolen, offisielt for å hindre sammenstøt, men reelt for å hindre de ni elevene adgang. President Dwight D. Eisenhower satte inn føderale tropper, som oppholdt seg i byen hele skoleåret. Etter at troppene forlot Little Rock i 1958, stengte myndighetene alle offentlige skoler, og striden ble bilagt først i 1959 etter flere rettssaker.

Omfattende byfornyelse ble satt i gang på 1950-tallet, men denne forsterket imidlertid den geografiske segregeringen. Fremdeles er byen i stor grad delt i to, med afrikansk-amerikanere bosatt sør for storveien Interstate 630, I-630, og hvite nord for denne. 42 prosent av byens innbyggere er afrikansk-amerikanere (US Census, 2020). Størstedelen av byens latinamerikanske minoritet bor også sør for I-630.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg