Little Rock er hovedstad i delstaten Arkansas, USA. Byen ligger ved Arkansas River og er endel av storbyområdet Little Rock–North Little Rock-Pine Bluff med ca. 894 000 innbyggere (2013). Little Rock er Arkansas' største by, kommunikasjons- og handelssentrum. Aluminium- og næringsmiddelindustri, fremstilling av bomullsfrøolje og -kaker og kjemikalier. I omegnen er rike bauxitt-leier, kull og råolje. Byen ble havneby i 1969, da et system av demninger og sluser gjorde Arkansas River seilbar for større båter. North Little Rock har vært en viktig jernbaneby helt siden Memphis and Little Rock Railroad ble åpnet i 1853.

Den medisinske avdeling av University of Arkansas ligger i Little Rock, med ca. 10 000 studenter. Byen ble grunnlagt i 1821.

I Little Rock, hvor ca. 42 % av befolkningen er svarte, kom det i 1957 til en alvorlig rasekonflikt. USAs høyesterett hadde i 1954 slått fast at raseskillet i skolene var i strid med forfatningens likhetsprinsipper, men Arkansas' guvernør O. E. Faubus nektet å innføre fellesklasser for hvite og fargede i skolen. Da ni fargede elever skulle begynne på Central High School høsten 1957, kom det til alvorlige raseopptøyer. Faubus lot nasjonalgarden omringe skolen, offisielt for å hindre sammenstøt, men reelt for å hindre de ni elevene adgang. President Eisenhower satte inn føderale tropper, som oppholdt seg i byen hele skoleåret. Etter at troppene forlot Little Rock i 1958, stengte myndighetene alle offentlige skoler, og striden ble bilagt først i 1959 etter flere rettssaker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.