Transnistria, region i Moldova, øst for elven Dnestr; 3567 km2 med ca. 555 500 innbyggere (2004). Moldoverne er den største folkegruppen med ca. 40 prosent, mens russere og ukrainere utgjør henholdsvis 25 og 28 prosent. Hovedby: Tiraspol.

Da Bessarabia, den vestlige delen av dagens Moldova, etter første verdenskrig var blitt en del av Romania, ble i 1924 områdene øst for Dnestr gjort til Den moldavske autonome sosialistiske sovjetrepublikk, som del av sovjetrepublikken Ukraina. Hovedstad var fra 1929 Tiraspol.

Etter den annen verdenskrig ble Bessarabia og Transnistria forent i Moldavske sosialistiske sovjetrepublikk. Viktige deler av industrialiseringen i sovjetrepublikken skjedde i Transnistria, og området fikk derfor stor økonomisk betydning. Det foregikk stor tilflytting av russere og ukrainere til byene, noe dagens befolkningssammensetning er et resultat av. Allerede før Moldova ble en uavhengig stat i 1991, hadde de lokale russiske kommunistene i Transnistria utropt en autonom «Dnestr-republikk» for å forhindre at området skulle bli tatt med i en eventuell gjenforening mellom Moldova og Romania. Strid om området førte 1991–1992 til væpnede sammenstøt, se Moldova (historie).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.