Karl Liebknecht

Faktaboks

Karl Liebknecht
Uttale
lˈi:pknext
Født
13. august 1871, Leipzig
Død
15. januar 1919, Berlin

Karl Liebknecht

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Karl Liebknecht var en tysk jurist og revolusjonær politiker. Han var en av lederne for den tyske sosialdemokratiske ungdomsbevegelsen, og deltok i 1907 i stiftelsen av Den sosialistiske ungdomsinternasjonale. Sammen med Rosa Luxemburg ledet han den revolusjonære fløyen av spartakister i den tyske arbeiderbevegelsen.

Motstand mot krigen

Liebknecht var medlem av riksdagen fra 1912, hvor han var en av 14 sosialdemokrater som ved utbruddet av første verdenskrig i 1914 i gruppen stemte mot krigsbevilgninger, men bøyde seg for partidisiplinen i selve riksdagsmøtet.

Liebknecht var alminnelig ansett for landsforræder, og ble ekskludert fra riksdagsgruppen og innkalt til militært arbeid. 1. mai 1916 prøvde han å få i stand en demonstrasjon mot krigen og ble dømt til tukthus. Han ble løslatt like før Tysklands militære sammenbrudd i 1918.

Spartakus-opprøret

Sammen med Rosa Luxemburg ledet han den revolusjonære fløyen av spartakister i den tyske arbeiderbevegelsen, og redigerte deres avis Die Rote Fahne («den røde fane»). I januar 1919 deltok Liebknecht som revolusjonsutvalgets leder i Spartakus-oppstanden, som han for øvrig hadde frarådet, og ble sammen med Rosa Luxemburg myrdet av reaksjonære offiserer som skulle føre dem i fengsel.

Liebknecht arbeidet som advokat i Berlin. Han var sønn av Wilhelm Liebknecht.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg