Ghettoen i Warszawa

Fra ghettoen i Warszawa under andre verdenskrig. Rundt 300 000 jøder ble sendt herfra til utryddelsesleiren Treblinka.

Av /Bundesarchiv.
Lisens: CC BY SA 3.0

Ghetto er et begrep som brukes om bydeler der en bestemt folkegruppe, som ellers er i mindretall, dominerer, og hvor de lever mer eller mindre isolert og i dårlige kår. Opprinnelig ble betegnelsen brukt om en gate eller kvartaler i byer i Mellom- og Sør-Europa hvor jødene var henvist til å bo.

Faktaboks

Uttale
ghˈetto

Navnet ghetto ble første gang brukt i 1516 om et boligkvarter i Venezia som ble innrettet for jødene i nærheten av et kanonstøperi. Ordets opprinnelse er uviss, muligens kommer ordet av hebraisk ghet, avsondring, eller av italiensk getto, støperi.

Områder med høy andel av minoriteter, for eksempel enkelte afroamerikanske områder i USAs storbyer, omtales noen ganger som ghettoer.

Historie

Fra første utgave av Aschehougs leksikon (1906–1913).

/Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Som en minoritet i mange land søkte jødene allerede i oldtiden sammen i egne gater og områder, både i Midtøsten og i Roma, og fra tidlig middelalder i mange av Europas byer, men dette var en frivillig isolasjon. Senere ble en tvungen utskillelse av jødene gjennomført av flere grunner: kirkens frykt for jødisk innflytelse på de kristne, ønske fra handelsmenn og håndverkere om økonomiske sanksjoner mot jødene, og behovet for å beskytte dem mot angrep fra ikke-jøder.

På flere kirkemøter i tiden 1050–1338 krevde den katolske kirke et skille mellom jøder og kristne, og fra 1300-tallet ble det opprettet ghettoer i en rekke byer, blant annet i Roma, Paris, Frankfurt am Main, Mainz, Amsterdam og Praha. Disse jødekvarterene var på alle kanter omgitt av murer, og portene ble låst om natten. Innenfor ghettoen styrte jødene seg selv, med egne religiøse og rettslige institusjoner. I de fleste europeiske land ble ghettotvangen opphevet i løpet av 1800-tallet, i tråd med tidens liberale strømninger. Den siste som ble åpnet, var ghettoen i Roma i 1870.

Også innenfor islamsk område har mange byer gjennom tidene hatt ghettoer. I Marokko ble jødene tvangsmessig isolert i egne bydeler fra slutten av 1200-tallet, og i noen land, blant annet Jemen, eksisterte det ghettoer helt opp til 1948, da den store innvandringen av jøder til Israel begynte.

Under andre verdenskrig opprettet tyskerne ghettoer i flere østeuropeiske byer, særlig i Polen. Her ble jøder i stort antall pakket sammen før de ble sendt videre til konsentrasjonsleirene. I den beryktede Warszawa-ghettoen bodde det tidvis opptil en halv million jøder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg