Fra ghettoen i Warszawa under andre verdenskrig. Rundt 300 000 jøder ble sendt herfra til utryddelsesleiren Treblinka.

Ghettoen i Warszawa av Ludwig Knobloch/Bundesarchiv. CC BY SA 3.0

Fra første utgave av Aschehougs leksikon (1906–1913).

av KF-bok. Begrenset gjenbruk

Ghetto er et begrep som tidligere ble brukt om en gate eller kvarter i byer i Mellom- og Sør-Europa hvor jødene var henvist til å bo. Navnet ghetto ble første gang brukt i 1516 om et boligkvarter i Venezia som ble innrettet for jødene i nærheten av et kanonstøperi. Ordets opprinnelse er uviss, muligens kommer ordet av hebraisk ghet, avsondring, eller av italiensk getto, støperi.

Betegnelsen har etter hvert fått et videre innhold, og brukes nå om bydeler der en bestemt folkegruppe dominerer (som ellers er i mindretall) og lever mer eller mindre isolert og i dårlige kår, for eksempel enkelte afroamerikanske områder i USAs storbyer.

Som en minoritet i mange land søkte jødene allerede i oldtiden sammen i egne gater og kvarterer, både i Midtøsten og i Roma, og fra tidlig middelalder i mange av Europas byer, men dette var en frivillig isolasjon. Senere ble en tvungen utskillelse av jødene gjennomført av flere grunner: kirkens frykt for jødisk innflytelse på de kristne, ønske fra handelsmenn og håndverkere om økonomiske sanksjoner mot jødene, og behovet for å beskytte dem mot angrep fra ikke-jøder.

På flere kirkemøter i tiden 1050–1338 krevde den katolske kirke et skille mellom jøder og kristne, og fra 1300-tallet ble det opprettet ghettoer i en rekke byer, blant annet i Roma, Paris, Frankfurt am Main, Mainz, Amsterdam og Praha. Disse jødekvarterene var på alle kanter omgitt av murer, og portene ble låst om natten. Innenfor ghettoen styrte jødene seg selv, med egne religiøse og rettslige institusjoner. I de fleste europeiske land ble ghettotvangen opphevet i løpet av 1800-tallet, i tråd med tidens liberale strømninger. Den siste som ble åpnet, var ghettoen i Roma i 1870.

Også innenfor islamsk område har mange byer gjennom tidene hatt ghettoer. I Marokko ble jødene tvangsmessig isolert i egne bydeler fra slutten av 1200-tallet, og i noen land, blant annet Jemen, eksisterte det ghettoer helt opp til 1948, da den store innvandringen av jøder til Israel begynte.

Under andre verdenskrig opprettet tyskerne ghettoer i flere østeuropeiske byer, særlig i Polen. Her ble jøder i stort antall pakket sammen før de ble sendt videre til konsentrasjonsleirene. I den beryktede Warszawa-ghettoen bodde det tidvis opptil en halv million jøder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.