marsjrutka

Marsjrutka på Rustaveli-avenyen i Tbilisi.

Artikkelstart

Marsjrutka er den dagligdagse betegnelsen på rute-taxiene (marsjrutnye taksi), minibussene som tar av for mye av persontransporten i Russlands og andre tidlige sovjetrepublikkers byer. De følger en fast rute, men man kan praie dem og stige av på signal.

Faktaboks

Også kjent som

marshrutka

Prisen er fast og gjerne klistret på innsiden av front- eller sideruta. Prisen er høyere enn for buss og trikk, men lavere enn for drosje. Betalingen skjer i kontanter til føreren eller til en assistent. Noen steder skjer dette ved påstigning, andre steder ved avstigning. Når marsjrutkaen er full, kan passasjerene sende en seddel forover via de andre passasjerene og får alltid korrekt veksel i retur. Mens prisen på buss-, trolleybuss- og trikkebilletter er lavere eller gratis for visse kategorier passasjerer, er marsjrutka-billettene den samme for alle.

Lignende transportsystemer finnes i en rekke byer over hele verden, for eksempel dolmuş i Tyrkia, jeepney på Filippinene, louage i Maghreb og dala-dala i Tanzania.

Historikk

Marsjrutakene dukket opp i Moskva på 1930-tallet, den gang med bruk av sjuseters biler. På 1960-tallet kom minibusser i bruk. I sovjettiden var det noen steder bussparkene, andre steder drosjeparkene som stod for rute-taxiene.

Under perestrojka på slutten av 1980-tallet ble det åpnet for private initiativer gjennom kooperativer. Marsjrutka-drift var blant de virksomhetsområdene kooperativene tok fatt på. Etter sammenbruddet av Sovjetunionen og den påfølgende økonomiske knipen, forfalt det offentlige transportsystemet. Marsjrutkaene bredte om seg og ble et populært alternativ for de som hadde råd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Sverre Olav Lundal

I Israel har dei sheruts som går mellom dei store byane og til og frå flyplassane. https://www.touristisrael.com/public-transport/sheruts-shared-taxis/

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg