Moldovas geografi
Landskap i Moldova ved elven Dnestr.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Moldova er et bakkete sletteland, og størstedelen ligger under 400 meter over havet. Sentralt i landet ligger høydedraget Codru («Skogen»). Det er gjennomskåret av til dels dype daler. Landets høyeste punkt ligger vest i dette området ved Bălăneşti (429 meter over havet). Lenger nord er det et lavere platå med den brede, bølgende Bălţisteppen (omkring 150–200 meter over havet). Helt i nord stiger landet til om lag 300 meter over havet. I sør skråner det nedover mot Bugeacsteppen, som brytes av en rekke daler og kløfter.

Tre fjerdedeler av landet har svært fruktbar svartjord. Jordsmonnet i sør er noe dårligere. Den omfattende bruken av kjemiske plantevernmidler og kunstgjødsel de siste tiårene har gjort kvalitetsforringelsen av jorden til et av landets største økologiske problemer.

Avskoging og oppdyrking av bratte lier har bidratt til at erosjon og jordskred er et økende problem. Berggrunnen består for det meste av sedimentære bergarter, men i nord bryter magmatiske bergarter frem.

Moldova har et stort antall elver og bekker, mange av dem korte, de fleste renner ut i Dnestr (Nistru) eller Prut, noen få i sør i Donaus elvemunning i Ukraina. Mye av landets vannforsyning kommer fra grunnvannet.

Klima

Moldova

Moldovas klima og store arealer med fruktbar svartjord gir gode forutsetninger for jordbruket. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Klimaet i Moldova er relativt mildt om vinteren og varmt om sommeren. Den årlige middeltemperaturen er 8–10 °C. Middeltemperaturen i januar er -5 °C i nord og -3 °C i sør. I juli er middeltemperaturen 19 °C i nord og 23 °C i sør. Høyeste målte temperatur er 41 °C, laveste -36 °C.

Moldova får gjennomsnittlig 370-520 millimeter nedbør i året. Men det er store variasjoner fra år til år, slik at landet flere ganger har vært rammet av lange tørkeperioder. Størstedelen av regnet kommer om sommeren, ofte i form av kraftige regnskyll som bidrar til erosjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg