Meander. Leira danner store meandrer før den løper sammen med Nitelva og ut i Øyeren.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Meandrerende elv

Meandrerende elv i nærheten av Hvalfjörður, Island.

Meandrerende elv
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Meandere er regelmessige svinger i elver som går over meget slakt hellende underlag dekket med løsavsetninger. Når buen til svingene blir større enn en halvsirkel, kalles de serpentiner (slangebuktninger).

Faktaboks

Uttale
meˈander
Etymologi
gresk, etter elven Maiandros, nåværende Büyük Menderes

Dannelsen av meandere er blitt forklart ved at elvevannet kommer i stående svingninger på tvers av strømretningen. Buktningene vil bli forsterket fordi elvevannet får størst hastighet i yttersvingene og vil grave der, men legger opp materiale i innersvingene. Slik blir en meander stadig større. Undertiden bryter elven gjennom tangen mellom to svinger, og buktningen blir til et bueformet tjern, en kroksjø. Meanderen vil dessuten ha en tendens til å flyttes nedover i strømretningen. Elven kan derfor forandre sitt løp. Meandrenes størrelse vokser med størrelsen på elven. Meandere og kroksjøer er truede naturtyper i Norge, som følge av arealbruksendringer.

Eksempler på meandrerende elver i Norge er StorelvaRingerike, LeiraRomerike, Glomma i Solør og Målselva i Troms.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg