Iaşi

Av .
Lisens: CC BY 3.0

Iaşi, tidligere ofte kalt Jassy på flere europeiske språk, er en by i Romania, i landsdelen landsdelen Moldova, ved elven Bahlui 13 kilometer vest for Prut og grensen mot republikken Moldova, 335 kilometer nordvest for Bucureşti. Byen har 371 900 innbyggere (2017).

Faktaboks

uttale:
jaʃ
også kjent som:

Jassy

Næringsliv og kultur

Iaşi er et samferdselsknutepunkt og handelssentrum og har mangesidig industri, blant annet tekstil-, næringsmiddel-, maskin- og møbelindustri.

Byen har mange kulturinstitusjoner, blant annet Alexandru Ioan Cuza-universitet (grunnlagt i 1860, Romanias eldste), flere høyskoler, museer, teater og opera. Innen den ortodokse kirke er Iaşi sete for metropolitten av Moldova og Bukovina. Blant de mest kjente historiske bygningene i byen er Biserica Trei Ierarhi, «De tre hierarkers kirke», fra 1639 med et rikt utsmykket eksteriør.

Historikk

Byen oppstod i annen halvdel av 1300-tallet, og bynavnet er første gang omtalt i 1408. Iaşi var hovedstad i Moldova fra 1565 til 1862, da Moldova og Valakia ble slått sammen til Romania. Iaşi-freden i 1792 avsluttet den russisk-tyrkiske krig som foregikk i perioden 1787–1792. På tross av at byen ble krigsherjet en rekke ganger, beholdt den likevel sin ledende økonomiske og kulturelle rolle. Blant annet utkom den første avis på rumensk der i 1829.

Etter at Bucureşti ble hovedstad for det samlede Romania, kom Iaşi mer i skyggen. Da Bucureşti ble okkupert av Tyskland under første verdenskrig, fungerte Iaşi en periode som hovedstad. I mellomkrigstiden stod antisemittismen sterkt, og i juni 1941 ble den store jødiske befolkningen utsatt for massakre og deportasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg