Iaşi, tidligere ofte kalt Jassy på flere europeiske språk, er en by i Romania, i landsdelen landsdelen Moldova, ved elven Bahlui 13 kilometer vest for Prut og grensen mot republikken Moldova, 335 kilometer nordvest for Bucureşti. Byen har 371 900 innbyggere (2017).

Iaşi er et samferdselsknutepunkt og handelssentrum og har mangesidig industri, blant annet tekstil-, næringsmiddel-, maskin- og møbelindustri.

Byen har mange kulturinstitusjoner, blant annet Alexandru Ioan Cuza-universitet (grunnlagt i 1860, Romanias eldste), flere høyskoler, museer, teater og opera. Innen den ortodokse kirke er Iaşi sete for metropolitten av Moldova og Bukovina. Blant de mest kjente historiske bygningene i byen er Biserica Trei Ierarhi, «De tre hierarkers kirke», fra 1639 med et rikt utsmykket eksteriør.

Byen oppstod i annen halvdel av 1300-tallet, og bynavnet er første gang omtalt i 1408. Iaşi var hovedstad i Moldova fra 1565 til 1862, da Moldova og Valakia ble slått sammen til Romania. Iaşi-freden i 1792 avsluttet den russisk-tyrkiske krig som foregikk i perioden 1787–1792. På tross av at byen ble krigsherjet en rekke ganger, beholdt den likevel sin ledende økonomiske og kulturelle rolle. Blant annet utkom den første avis på rumensk der i 1829.

Etter at Bucureşti ble hovedstad for det samlede Romania, kom Iaşi mer i skyggen. Da Bucureşti ble okkupert av Tyskland under første verdenskrig, fungerte Iaşi en periode som hovedstad. I mellomkrigstiden stod antisemittismen sterkt, og i juni 1941 ble den store jødiske befolkningen utsatt for massakre og deportasjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.