Siden 1980 har hjemmestyret hatt ansvaret for skolen og dens læreplaner. Utdanningssystemet er basert på det danske. Offisielt er undervisningsspråket grønlandsk, men dansk er obligatorisk som første fremmedspråk.

Fra 2002 er folkeskolen 10-årig, hvorav 9 år er obligatoriske for barn i alderen 7–16 år. Skole finnes i alle tettsteder (87 skoler i 2002), og kommunene har ansvaret for skolen. For å kunne gå videre til gymnaset kreves en toårig fortsettelsesskole og om nødvendig et ettårig tilleggskurs. Fortsettelsesskolen er delt i en allmennlinje som sikter mot yrkesutdanning, og en utvidet linje som forbereder til videre teoretisk utdanning. Grønland har tre gymnas. Et spredt bosettingsmønster fører til et kostbart utdanningssystem.

Grønland har ett universitet, Ilisimatusarfik, hvor det undervises i grønlandsk språk og kultur, samfunnsvitenskap, administrasjon og teologi, én lærerskole (Ilinniarfissuaq), arktisk ingeniørskole og høyere utdanning med hovedvekt på sjøfart og fiskeri. Eksamen fra gymnaset gir også adgang til høyskoler og universiteter i Danmark. Friundervisning spiller en stor rolle for befolkningen og er godt utbygd over hele landet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.