Faktaboks

Nuuk

dansk Godthåb

Etymologi

nes

Nuuk
Omlag en fjerdepart av Grønlands befolkning bor i hovedstaden Nuuk.
Av .
Nuuk, 2016
Nuuk, 2016
Av /US Geo Survey, Digitalglobe, CNES/Astrium, Asiaq.

Nuuk er Grønlands hovedstad og største by. Den ligger ved Davisstredet på vestkysten, på 64° 10ʹ n.br. og har 17 316 innbyggere (2016). Byen ble grunnlagt i 1728 av Hans Poulsen Egede. Byen er sete for det grønlandske hjemmestyret med Landsstyret og Landstinget, landshøvdingen, landsretten med flere.

Nuuk har bevart de gamle fargerike bykvarterene, som fremstår pittoreske i forhold til den moderne blokkbebyggelsen. Kolonihavnen har fortsatt mange av de opprinnelige bygningene, blant annet Vor Frelsers kirke.

Havnen er isfri året rundt, og fisket og fiskeindustrien er betydelige næringer, der rekefangst og fiske etter torsk, steinbit og hellefisk er størst. Vannkraftverk i Buksefjorden fra 1993. En rekke utdanningsinstitusjoner holder også til i Godthåb, blant annet Grønlands Universitet (Ilisimatusarfik), opprettet som Inuit Instituttet i 1984, likeledes Grønlands Radio og TV. Her ligger også Grønlands nasjonalmuseum og arkiv, friluftsmuseum m.m.

Byen vokser stadig, en utvikling som først og fremst skjer i forstedene Nuussuaq og Eqalugalinnguit, samt den nyeste bydelen Qinngorput.

Den kolonien som ble anlagt på Håbets Ø i skjærgården litt utenfor av Hans Poulsen Egede i 1721, ble i 1728 flyttet til byens nåværende plass. De gamle nordboeres Vesterbygd ligger i sin helhet innenfor kommunen.

Rundt byen ligger flere fjelltopper som karakteristiske kjennetegn; Store Malene (790 moh), Lille Malene (420 moh) og på en øy i fjorden Sermitsiaq (1210 moh).

Nuuk er vennskapsby med Askim.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg