Grønlands litteratur

Det norrøne språket på Grønland ble overført til øya med de islandske nybyggerne. Av den gamle norrøne litteraturen er bevart ca. 30 runeinnskrifter, en fra 1100-tallet, de andre fra 1300-tallet. Den mest kjente er innskriften på Kingigtórsoak-steinen. Edda-diktet Atlemål skal være blitt til på Grønland, men det er bevart i et islandsk håndskrift.

Den opprinnelige grønlandske litteraturen består av muntlig overleverte sagn og sanger som gjenspeiler grønlendernes tilværelse, tankeverden og religiøse forestillinger. Den muntlige litterære tradisjonen danner bakgrunnen for meget av den originale, skriftlige litteratur på grønlandsk som vokste frem på 1900-tallet.

Under koloniseringen og misjonsvirksomheten på 1700-tallet kom den nasjonale litteraturen i bakgrunnen og ble delvis glemt, men atskillig av den er bevart, dels i muntlig overlevering og dels i skriftlig form, utgitt bl.a. av grønlandsforskeren Knud Rasmussen. Som en følge av misjonsarbeidet på Grønland på 1700-tallet, ble bl.a. Bibelen, salmer og religiøse skrifter oversatt til grønlandsk. Stor betydning for utviklingen av en skriftlig litteratur fikk også aviser, den første startet i 1861, og tidsskrifter på grønlandsk. I 1908 ble Det Grønlandske Litteraturselskab stiftet, i 1930 avløst av Grønlands Folkeoplysningsforening. I 1914 utkom den første originale grønlandske roman, En Grønlænders Drøm (da. overs. 1915), skrevet av presten Mathias Storch (1883–1957).

På 1900-tallet vokste det etter hvert frem en skriftlig litteratur på grønlandsk i form av romaner, skuespill og lyrikk, ofte under dansk påvirkning. Mange grønlandske forfattere har skrevet historiske romaner, bl.a. Ole Brandt, Frederik Nielsen, Otto Sandgreen, Otto Rosing og Villads Villadsen. Av andre grønlandske forfattere kan nevnes prosaisten Karl Siegstad, lyrikeren Hendrik Lund og Hans Lynge, som skriver både romaner, lyrikk og dramaer. Jens Rosing, Malik Høegh og Jens Geisler har skrevet om minoritetsgruppers problemer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg