Faktaboks

Pisa
Uttale
pˈisa
Det skjeve tårn i Pisa
Det skjeve tårn i Pisa
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Domkirken i Pisa med det skjeve tårn i bakgrunnen. I forgrunnen er det typisk hektisk aktivitet, både med turister og gateselgere.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Pisa er en by i Italia, i regionen Toscana. Byen er hovedstad i provinsen Pisa, og ligger på begge sider av elven Arno, 10 kilometer fra dens utløp i Det liguriske hav. Bykommunen har 91 104 innbyggere i 2017.

Byen er et viktig trafikknutepunkt, og har variert industri. En kanal forbinder Pisa med havnebyen Livorno. Lufthavnen (Aeroporto di Pisa-San Giusto eller Aeroporto Galileo Galilei) er den største i Toscana. Byen har et universitet fra 1343, og et kjernefysisk institutt.

Byen har stor turisttrafikk, særlig til domkirken og domkirkens kampanile, som er kjent som Det skjeve tårn i Pisa.

Kunst og arkitektur

Pisa var på 1000–1200-tallet et sentrum for arkitektur og kunst i Mellom-Italia, og det er bevart en rekke byggverk fra denne tiden. Blant de viktigste er domkirken, en femskipet romansk basilika bygget i årene 1063–1118 i hvit marmor med svarte inkrusteringer. I tilknytning til domkirken ligger baptisteriet, en rundbygning fra 1100-tallet med en praktfull marmorprekestol av Niccolò Pisano. Andre kjentebyggverk er den hellende kampanile (klokketårnet) og ved domkirkeplassens nordside den berømte kirkegården Campo Santo. Domkirkeplassen, Piazza del Duomo, er satt på UNESCOs verdensarvliste.

Historie

Pisa het opprinnelig Pisae og ble i 180 fvt. romersk koloni (Colonia Julia Pisana). Byen stod på høyden av sin makt på 1100- og 1200-tallet, og var da en av de største handels- og sjøfartsbyene i middelhavsområdet. Flåten fordrev muslimene fra Sardinia og Islas Baleares, og deltok i de første korstogene på like fot med Venezia og Genova.

Etter hvert kom Pisa i skyggen av mektige rivaler, og nederlaget ved Meloria i 1284 markerte enden på storhetstiden. Genova overtok deretter herredømmet på havet. I 1406 kom Pisa under huset Medici, men så sent som i 1494 gjorde byen opprør og var selvstendig i 15 år. Siden ble byen en del av Toscana, og ble i 1860 en del av det nye Italia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg