Pisa. Det skjeve tårn.

Digital Stock. Begrenset gjenbruk

Pisa er en by i Italia, i regionen Toscana. Byen er hovedstad i provinsen Pisa, og ligger på begge sider av elven Arno, 10 km fra dens utløp i Det liguriske hav. Bykommunen har 91 104 innbyggere i 2017.

Byen er et viktig trafikknutepunkt, og har variert industri. En kanal forbinder Pisa med havnebyen Livorno. Lufthavnen (Aeroporto di Pisa-San Giusto eller Aeroporto Galileo Galilei) er den største i Toscana. Byen har et universitet fra 1343, og et kjernefysisk institutt.

Byen har stor turisttrafikk, særlig til domkirken og domkirkens kampanile, som er kjent som Det skjeve tårn i Pisa

Pisa var på 1000–1200-tallet et sentrum for arkitektur og kunst i Mellom-Italia, og det er bevart en rekke byggverk fra denne tiden. Blant de viktigste er domkirken, en femskipet romansk basilika (1063–1118) i hvit marmor med svarte inkrusteringer, og, i tilknytning til domkirken, baptisteriet, en rundbygning fra 1100-tallet med en praktfull marmorprekestol av Niccolò Pisano, den hellende kampanile (klokketårnet) og ved domkirkeplassens nordside den berømte kirkegård Campo Santo. Domkirkeplassen, Piazza del Duomo, er satt på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Pisa het opprinnelig Pisae og ble 180 f.Kr. romersk koloni (Colonia Julia Pisana). Byen stod på høyden av sin makt på 1100- og 1200-tallet, og var da en av de største handels- og sjøfartsbyene i middelhavsområdet. Flåten fordrev muslimene fra Sardinia og Islas Baleares, og deltok i de første korstogene på like fot med Venezia og Genova.

Etter hvert kom Pisa i skyggen av mektige rivaler, og nederlaget ved Meloria i 1284 markerte enden på storhetstiden. Genova overtok deretter herredømmet på havet. I 1406 kom Pisa under huset Medici, men så sent som i 1494 gjorde byen opprør og var selvstendig i 15 år. Siden ble byen en del av Toscana, og ble i 1860 en del av det nye Italia.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.