Mus musculus av A J Cann. CC BY NC 2.0

Husmus, smågnagerart i musefamilien. I byer er dette den vanligste musa å få inn i hus og bygninger i Norge. Husmusa er et vanlig og populært kjæledyr og har bidratt enormt til medisinsk og annen forskning.

Husmusa er ei typisk langhalemus, med lang hale, store øyne og store ører. Snuten er spiss med lange værhår. Hale og ører er så godt som helt uten pels. Pelsfargen varierer, men er typisk gråbrun på ryggen og gråkvit på buken. Størrelsen varierer også som en tilpasning til miljøet. Kroppslengde og halelengde inntil 10 cm og vekt inntil 35 g. Den kan fort forveksles med ei skogmus, men skogmusene er mer brune og mindre grå og har pelskledd hale.

I dag lever husmusa i nær sagt alle mulige habitater, både i byer, jordbrukslandskap og i naturen. Den er altetende, virvelløse dyr utgjør en stor del av føden, dernest frø og planter. Formeringen avhenger av næringstilgangen, men er typisk rask og effektiv. Dødeligheten kan være like stor. Den beveger seg mest på bakken og er mest aktiv i skumring og om natta.

Husmusa sin sosiale organisering er veldig fleksibel. Den lever i utvida familiegrupper eller kolonier. Hver koloni har en dominant hann og 2-5 voksne hunner, samt noen underlegne hanner. Den dominante hannen står for flest paringer i kolonien, i det minste halvparten av dem. Kolonimedlemmer er aggressive mot andre kolonier. Den sosiale organisering kan endre seg med tettheten, noe som bidrar til å gjøre formeringen effektiv.

Husmusa har spredd seg over det meste av verden med menneskets hjelp. Dens opprinnelige leveområder var antakelig på grassletter (steppe) i Øst-Europa, Midtøsten og Asia. Arten har sannsynligvis vært menneskets følgesvenn siden vi begynte å dyrke korn for cirka 8 000 år siden. Den er lenge blitt holdt som kjæledyr, og en hvit fargevariant er mye brukt i forskning. Arten har stor genetisk variasjon.

Husmusa er antakelig utbredt over det meste av Norge, i det minste i større byer. Utbredelsen har muligens blitt redusert de seinere år. I Sør-Norge kan den også leve i naturen, det er ikke sikkert at den klarer det i Nord-Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.