Mus musculus
Husmus
Av /KF-arkiv ※.

Husmus er en smågnagerart i musefamilien. I byer er dette den vanligste musa å få inn i hus og bygninger i Norge. Husmusa er et vanlig og populært kjæledyr og har bidratt enormt til medisinsk og annen forskning.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Mus musculus
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Husmusa er ei typisk langhalemus, med lang hale, store øyne og store ører. Snuten er spiss med lange værhår. Hale og ører er så godt som helt uten pels. Pelsfargen varierer, men er typisk gråbrun på ryggen og gråkvit på buken. Størrelsen varierer også som en tilpasning til miljøet. Kroppslengde og halelengde inntil 10 cm og vekt inntil 35 g. Den kan fort forveksles med ei skogmus, men skogmusene er mer brune og mindre grå og har pelskledd hale.

Levevis

Mus musculus

Kraniet av en husmus. Foto fra: Marstal, Ærø, Danmark

I dag lever husmusa i nær sagt alle mulige habitater, både i byer, jordbrukslandskap og i naturen. Den er altetende, virvelløse dyr utgjør en stor del av føden, dernest frø og planter. Formeringen avhenger av næringstilgangen, men er typisk rask og effektiv. Dødeligheten kan være like stor. Den beveger seg mest på bakken og er mest aktiv i skumring og om natta.

Husmusa sin sosiale organisering er veldig fleksibel. Den lever i utvida familiegrupper eller kolonier. Hver koloni har en dominant hann og 2-5 voksne hunner, samt noen underlegne hanner. Den dominante hannen står for flest paringer i kolonien, i det minste halvparten av dem. Kolonimedlemmer er aggressive mot andre kolonier. Den sosiale organisering kan endre seg med tettheten, noe som bidrar til å gjøre formeringen effektiv.

Utbredelse

utbredelse av husmus
Utbredelse av husmus (Mus musculus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av husmus

Husmusa har spredd seg over det meste av verden med menneskets hjelp. Dens opprinnelige leveområder var antakelig på grassletter (steppe) i Øst-Europa, Midtøsten og Asia. Arten har sannsynligvis vært menneskets følgesvenn siden vi begynte å dyrke korn for cirka 8 000 år siden. Den er lenge blitt holdt som kjæledyr, og en hvit fargevariant er mye brukt i forskning. Arten har stor genetisk variasjon.

Husmusa er antakelig utbredt over det meste av Norge, i det minste i større byer. Utbredelsen har muligens blitt redusert de seinere år. I Sør-Norge kan den også leve i naturen, det er ikke sikkert at den klarer det i Nord-Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

husmus
Mus musculus
Tidligere vitenskapelig navn
Mus (domesticus)
Artsdatabanken-ID
47949
GBIF-ID
7429082

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg