Jarlshof

Såkalte wheel house-typen hus fra utsiden, på Jarlshof.
jarlshof
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Innsiden av et wheel house-typen hus på Jarlshof.
Jarlshof innside
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Jarlshof er et sted på Shetland, Storbritannia, ved Sumburgh Ness, den sørligste spissen av hovedøya Mainland, som er kjent for sine boplasser fra førhistorisk tid og vikingtiden. Skotske arkeologer har foretatt utgravninger her siden 1930.

Førhistorisk tid

Den førhistoriske bosetningen består av et kompleks av minst seks steinhus som har vært bebodd i lang tid og gjennomgått en rekke ombygninger. De eldste husene er uregelmessig ovale (såkalte courtyard-hus) og har gitt funn fra en steinalderkultur basert på husdyrhold, jordbruk og fangst og karakterisert blant annet av merkelig formede skiferredskaper og av klebersteinkar. Den synes å være samtidig med bronsealderen ellers på De britiske øyer, og omtrent midt i bosetningsperioden er et av husene blitt omgjort til bronsestøperi for våpen og redskaper av yngre bronsealdertyper.

Noe senere, antagelig rundt 500 fvt., blir boligene ombygd til runde hus av den såkalte wheel house-typen, og hele den eldre redskapskultur i stein og bronse forfaller, antagelig som følge av påvirkninger fra den tidligste engelske jernalderkulturen.

Vikingtid

Fra den norrøne bosetningen på Jarlshof har man hittil gravd ut ni hus med tilhørende brolagte gårdsrom, veiter og steingjerder. De hører alle til den lange, smale typen som også er funnet andre steder på vesterhavsøyene og Island. Husene har vært gjenstand for mange ombygninger, og de rike funnene av ben- og metallsaker viser at bosetningen har vart fra begynnelsen av 800-tallet til omkring 1300.

Navnet

Navnet Jarlshof, som først ble brukt om de nærliggende ruinene av en herregård fra 1600-tallet, er oppdiktet. Det er tatt fra en roman av Walter Scott, The Pirate (1822).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg